El coronavirus es va escampar per Espanya a partir dels desplaçaments dels madrilenys a mitjans de març. Així es desprèn d'un estudi publicat per investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos del CSIC i la Universitat de les Illes Balears, conjuntament amb Kido Dynamics, una empresa de dades en massa amb seu a Lausana que ha fet un treball sobre les dinàmiques de viatges dins l’estat espanyol.

 

L'estudi estableix la relació entre la mobilitat i la mortalitat provocada per la Covid-19 a partir d'una unitat de mesura. Concretament, els autors -Mattia Mazzoli, David Mateo, Alberto Hernando, Sandro Meloni i Jose Javier Ramasco- han comparat el nombre de visitants entre Madrid, que consideren el focus principal a Espanya, i la resta de províncies. Si per cada província s'analitza el pic de la mortalitat per la Covid-19 amb el nombre de visitants entre la província i Madrid una setmana abans del decret de l'estat d'alarma, hi ha una correlació directa: el 76% de el pic de mortalitat s'explica a partir de la mobilitat entre cada província amb Madrid i la seva ràtio amb la població local. No és l'única causa, però és la que té més pes amb diferència.

rátio madrid provincies

Font: estudi pubicat a la revista Naukas.com

Un exemple pràctic

Diu l'informe que una setmana com la de principis de març de 2020, van visitar Soria uns 6.000 residents de Madrid i en paral·lel van visitar Madrid uns 5.200 residents de Sòria, gairebé un 13% de la seva població. No hi ha res d'excepcional en aquests desplaçaments (recordem que encara no s'havia decretat l'estat d'alarma). Aquesta mateixa setmana 25.000 madrilenys visiten Barcelona i 37.000 residents de Barcelona visiten Madrid, però representen únicament un 1% respecte a la població de Barcelona.

Aquests visitants poden ser nadius de les províncies treballant a Madrid que tornen el cap de setmana amb la família, o viceversa. O residents de la província visitant a familiars de la capital, o nadius de Madrid amb segona residència fora, o excursionistes que fan un descans fora de la seva residència habitual. 

Segons l’estudi, "una vegada Madrid era el focus, l’extensió de l’epidèmia a partir de la capital a la resta del territori ha seguit ni més ni menys allò que era esperable en vista dels patrons de moviment a l’interior de país. Si comparem el patró de Madrid amb el de Barcelona, les diferències es veuen a simple vista. Sense un tancament molt preventiu els primers dies, aquest patró d’expansió era inevitable". Aquests són els patrons comparats, entre els desplaçaments provinents de Madrid i Barcelona:

españa1b (1)Comparació de desplaçaments entre Madrid i Barcelona el 2019. Font: estudi pubicat a la revista Naukas.com

Per què es va escampar tan ràpid?

El factor més virulent a Espanya ha estat el gran nombre de visitants a Madrid respecte a la població local de la resta de ciutats. En lloc del model clàssic de pacient zero, a Espanya hi ha hagut múltiples focus independents entre si en un interval curt de temps. En el cas d'un únic pacient zero, la mateixa xarxa de contactes pot generar colls d'ampolla naturals que limitin la difusió de virus, cosa que fa guanyar temps per reaccionar abans que es dispari el nombre de casos. En aquestes situacions es poden prendre mesures com a Corea del Sud on pots fer un seguiment detallat dels individus i posar-los a temps en quarantena. "No obstant això, en un escenari multillavor, el seguiment individual és difícilment quantificable ja que no hi ha colls d'ampolla en la difusió, de manera que les úniques mesures pràctiques són el tancament de localitzacions i reducció de moviments". 

MOVILIDAD COVID 4

 

Font: estudi pubicat a la revista Naukas.com

Per què Madrid?

Que el focus hagi estat Madrid s'entén per una qüestió de probabilitat, per l'elevada xifra de visitants internacionals que rep o de residents espanyols sortint des de Madrid cap a la resta de món. Madrid acollia fins a 100.000 visitants internacionals cada dia a principis de març, just abans de la quarantena. Balears arriba a més de 300.000 visitants estrangers a l'estiu, però a principis de març només recollia uns 36.000 visitants. A tot Espanya, només Barcelona es compara amb Madrid en aquesta època de l'any amb 110.000 visitants internacionals més. Madrid és una capital europea que forma part del circuit internacional. Ara bé, crida l'atenció com la quarantena ha reduit el nombre de visitants a uns 40.000 a Madrid, la majoria treballadors de serveis essencials i els que van quedar-se a la ciutat fent quarantena amb la resta d'habitants.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram