El tractament preventiu amb retrovirals que ha posat en marxa el Govern a les residències geriàtriques dirigit pel doctor Oriol Mitjà dins la fundació de lluita contra la Sida que presideix Bonaventura Clotet haurà arribat avui a 17 residències, segons ha informat la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Aquesta intervenció que es du a terme amb la col·laboració de l'Hospital Trias i Pujol i Openarms té una doble vessant: D'una banda, als pacients positius se'ls administra un antiviral per reduir la càrrega viral, mentre que a les persones que han estat en contacte positius se'ls subministra un profilàctic amb hidroxicloroquina.

 

Budó ha informat que el tractament va començar dilluns, quan es va tractar quatre residència i que no hi ha límit d’edat per a la seva aplicació.

El Govern, segons la consellera, s'ha compromès que si ho requereix l'actuació aportarà un ajut per a contractar personal per tirar endavant la iniciativa.

D'altra banda, en la roda de premsa del Procicat ha intervingut també, per primer cop, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, per donar explicacions sobre la situació als geriàtrics després que el president, Quim Torra, ha admès aquest matí "manca de claredat" al Govern sobre la situació de les residències.

El secretari general ha informat que a partir d'avui la conselleria farà públic un informe diari amb les dades de la jornada que hagin proporcionat aquests centres d'assistència geriàtrica.

En relació a la decisió de les juntes de tractament de presons sobre la sortida dels presos que es troben en segon grau o als qui s'aplica l'article 100.2 del reglament penitenciari, entre els quals es troba els líders del procés empresonats, Budó no ha confirmat que la decisió s'hagi de produir avui, però sí ha reclamat que que es deixi decidir als funcionaris sense coaccions, pressions ni amenaces.