El nou coronavirus sol tardar entre dos i vuit setmanes a provocar la mort als pacients, segons es desprèn de l'últim informe científic de la Covid-19 publicat pel Ministeri de Sanitat.
Així mateix, el temps mitjà des de l'inici dels símptomes fins a la recuperació és de dues setmanes quan la malaltia ha estat lleu i entre tres i sis setmanes quan ha estat greu o crítica. De la mateixa manera, el temps entre l'inici de símptomes fins a la instauració de símptomes greus com la hipoxèmia és d'una setmana.
Pel que fa al període d'incubació, el document confirma que el període d'incubació mitjà és de 5-6 dies, amb un rang d'1 a 14 dies. A més, el 97,5 per cent dels casos simptomàtics es desenvolupen en els 11,5 dies després de l'exposició.
L'interval serial mitjà en nombroses observacions epidemiològiques ha resultat més petit que el període d'incubació, per la qual cosa, sobre la base d'aquestes observacions i els casos detectats en els estudis exhaustius de contactes, es considera que la transmissió de la infecció comença un o dos dies abans de l'inici de símptomes.
En aquest sentit, Sanitat informa que ara no se sap si la intensitat de la transmissió a partir de persones asimptomàtiques serà igual que a partir de persones amb símptomes, encara que la càrrega viral detectada en un cas asimptomàtic és semblant a la d'altres casos simptomàtics, efecte que ha pogut també ser observat en un model animal.
Concretament, en models matemàtics basats en els brots epidèmics de Singapur i Tiajin (Xina), s'han estimat proporcions de transmissió a partir de casos presimptomàtics del 45 per cent i 62 per cent, respectivament.
La via de transmissió entre humans es considera semblant al que s'ha descrit per a altres coronavirus a través de les secrecions de persones infectades, principalment per contacte directe amb gotes respiratòries de més de cinc micres (capaces de transmetre's a distàncies de fins a dos metres) i les mans o els fomites contaminats amb aquestes secrecions seguit del contacte amb la mucosa de la boca, nas o ulls.
Així mateix, Sanitat assenyala que el nou coronavirus s'ha detectat en secrecions nasofaríngies, incloent la saliva. Alhora, comenta que encara que s'ha detectat el genoma i el virus infectiu en excrements de malalts, la transmissió a través dels excrements és una altra hipòtesi per a la qual no hi ha evidència en aquesta epidèmia fins ara.
Principals símptomes:
"Les manifestacions clíniques gastrointestinals, encara que presents, no són gaire freqüents en els casos de Covid-19, la qual cosa indicaria que aquesta via de transmissió, en cas d'existir, tindria un impacte més baix en l'evolució de l'epidèmia", informa el Ministeri al document.
Respecte als símptomes, les dades obtingudes ara per ara a Espanya mostren que amb 18.609 casos notificats, els símptomes més freqüents van ser la febre o recent història de febre (68,7%), tos (68,1%), mal de coll (24,1%), dispnea (31%), calfreds (27%), vòmits (6%), diarrea (14%) i altres símptomes respiratoris (4,5%).
També, en investigacions fetes a Wuhan (Xina), s'han descrit altres símptomes relacionats amb diferents òrgans i sistemes, com per exemple neurològics, cardiològics, oftalmològics, otorrinolaringòlegs, dermatològics i hematològics.
La presència de comorbiditats oscil·la entre un 23,2 per cent i el 51 per cent, i són la malaltia cardiovascular (en particular la hipertensió arterial) i la diabetis les més freqüents entre els hospitalitzats, si bé aquestes sèries inclouen casos de diferent gravetat i no són clarament interpretables.
En els casos de morts per Covid-19, també s'hi observa més prevalença de càncer o malalties neurològiques comparada amb la poblacional i els casos no greus, encara que l'efecte és menys evident que en les anteriors malalties descrites.
Quant a la hipertensió arterial, les malalties hepàtiques i la immunodepressió, no sembla que hi ha cap associació important amb Covid-19, segons les dades disponibles, si bé en altres sèries, la hipertensió arterial ha estat reconeguda com un dels factors més importants associats a la mala evolució de la malaltia.