Mampares o coberts d’un sol ús en bars i restaurants, modificació d’horaris i limitació d’aforament als cinemes i mascaretes i control de temperatura a les discoteques. Aquestes són algunes de les mesures que preveuren les associacions i federacions d’oci per poder reobrir mentre duri la crisi del coronavirus.

El sector està elaborant protocols amb propostes que faran arribar al Ministeri de Sanitat i a les conselleries amb l’objectiu d’anar “a l'una” en la fase de desescalada”. Els sectors de l’hostaleria, el cinema i l’oci nocturn reclamen a l’Administració que fixi criteris clars per evitar que els empresaris, que van haver de tancar a mitjans de març, facin inversions a fons perdut enmig de fortes pèrdues.

Tancats des del 14 de març

Els bars i restaurants van haver de tancar amb el primer decret d’alarma del 14 de març. També ho van haver de fer altres negocis com teatres, cinemes, pubs o discoteques. Les pèrdues s’estimen milionàries i la incertesa sobre quan podran tornar a obrir les portes impera.

Amb l’anunci d’una imminent desescalada en les mesures de confinament, molts fa setmanes que treballen en mesures i protocols per poder tornar a posar en marxa el negoci. Les ofertes d’empreses proposant mesures són moltes i els empresaris estudien què poden fer per garantir la seguretat de treballadors i clients. Els empresaris demanen poder obrir gradualment.

Oci nocturn: espais privats 

El president de la Federació Nacional d’Empresaris d’Oci i Espectacles (España de Noche) i portaveu del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas, diu que és clau conèixer el calendari de la fase de transició per poder assessorar els propietaris i evitar inversions inútils.

A hores d’ara tenen pocs llocs on emmirallar-se. Els països de l’entorn encara no s'han enfrontat a aquesta fase i l’únic referent, ara per ara, és la Xina. Al país asiàtic ha anat obrint progressivament aquest tipus d’establiments i les mesures implantades són ara mateix el model a seguir. Entre elles, neteges en profunditat dels locals abans d’obrir, controls de temperatura als accessos, que els usuaris utilitzin guants i mascaretes, facilitar gels hidroalcohòlics i neteges de la pista i els banys amb el públic dins.

Mas diu que preveuen espais privats –vip– on la gent pugui mantenir distàncies de seguretat però preveuen que les pistes es puguin mantenir com fins ara. “Si la gent al metro que utilitza mascareta no ha de mantenir les distàncies, entenem que el mateix criteri s’hauria d’aplicar a l’oci nocturn”, afirma.

Una altra de les propostes que plantegen és que alguns locals puguin disposar de terrasses a l’exterior i que d’altres puguin doblar les que ja tenen amb l’objectiu de recuperar a fora part de l’aforament, que ja donen per fet que perdran.

També es plantegen altres mesures, com les que proposa Fecasarm amb comandes per escrit, el pagament amb targeta o un certificat internacional sanitari per recuperar la confiança dels clients.

Restaurants: coberts d’un sol ús

En l’àmbit de l'hostaleria treballen contra rellotge. Alguns establiments ja han fet proves pilot amb mampares per separar taules. És el cas de l’empresari de Leganés Enrique Abanades. Abanades presideix l’Associació d’Hotelers d’aquesta població de la comunitat de Madrid i té diversos negocis. “Estem provant coses però no hi ha consens entre el sector i, per exemple, les mampares costen uns 500 euros”, explica.

On sí que hi ha més o menys acord, diu, és en la utilització, per exemple, de coberts, tovallons o estovalles d’un sol ús. També a facilitar gels hidroalcohòlics a les entrades als locals i als lavabos. I donen per fet que perdran la meitat de l’aforament. Per això posen els ulls en les terrasses. Esperen que se’ls permeti doblar-ne la superfície i així ajudar, especialment, els negocis de mida petita. “La gent vindrà amb por i hem de donar seguretat als clients”, insisteix.

Cinema

El cinema, un altres dels sectors afectats pel confinament, també es reivindica. El president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, afirma que la situació és “excepcional” però que no es pot “allargar en el temps”.

Tarrazón creu que, a diferència d’altres espais, els cinemes tenen un model “absolutament controlable”: poden controlar la venda d’entrades abans i tenen les butaques numerades i “àmplies”. Sobre les mesures que estudien, detalla que a hores d’ara tenen capacitat per fer fins a quatre funcions però hi ha possibilitat de modificar horaris. En dos sentits: ús de sala menys intensius per poder fer “neteges a consciència” i fer que el públic arribi de manera esglaonada.

És a dir, si abans es feien sessions a deu sales entre les 4 i les 5, ara “es podria fer que dues comencin a les 4, dues a les 4.30 i dues a les 5”. “Això vol dir que perdrem capacitat però, alhora, hi haurà més temps per poder posar en pràctica les mesures”, explica. A més, permetria assegurar que la interacció del públic és la més baixa possible perquè les entrades i sortides no coincidirien.

També preveu mesures de seguretat com ara mascaretes entre el personal, facilitar gels o renovar els aires de les sales. Tenen clar també que l’aforament es reduirà, tot i que la seva idea és que ho faci d’entrada en un 50%.
Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.