Catalunya avança cap al desconfinament. I justament ara és quan més sentim a parlar dels tests serològics. La intenció de Salut és tenir en compte l'estat immunitari de la població enfront del coronavirus durant la desescalda, saber quant pot durar aquesta i quina protecció es pot tenir. Fins ara, els tests serològics que està duent a terme el govern espanyol assenyalen que només un 5% de la població tindria anticossos. Ara per ara, però, no se sap quin és el percentatge real de persones asimptomàtiques o amb simptomatologia benigna que han passat el virus. De la Covid-19 encara no se saben moltes coses. De fet, se sap que els anticossos apareixen després de la infecció i es mantenen durant unes setmanes però no se sap quantes. A més, són detectables en pacients asimptomàtics en els quals no hi ha hagut sospita d’infecció ni s’ha fet la prova diagnòstica. Aleshores, per què no s'han fet tests serològics fins ara?

El motiu de fer tests serològics ara i no abans és perquè coincideix amb la desescalada, és a dir, quan la gent comença a sortir al carrer. "Durant el confinament, la prioritat era fer diagnòstic individual amb PCR. Ara, que es comença a sortir, té més sentit. Els serològics no són viables per fer seguiments individuals. Hi ha gent que ha passat el virus, dona positiu amb PCR i no té anticossos", explica el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, en una atenció als mitjans. 

"Fa dos mesos, si aquest virus s'hagués comportat com altres virus, hauria servit per un diagnòstic individual, però s'ha vist que no", i ressalta que cal fer-ho ara amb el començament del desconfinament. El test tindrà un cost, segons ha detallat, d'uns 5 euros.

D'aquesta manera, ha volgut subratllar que els tests serològics serviran per fer estudis de població. "No es fan per tenir informació de l'individu, sinó de la població o col·lectiu", ha destacat.

Tests serològics ràpids per a la població 

D'aquesta manera, el departament ha anunciat que es farà més d'un milió de tests serològics ràpids per monitoritzar l'evolució de l'epidèmia. Això, de fet, no vol dir que es facin tests a un milió de persones. Hi ha persones que, en funció dels resultats, s'hauran de fer dues o tres proves

Els testos serviran per poder analitzar, entre d’altres, la situació immunològica de tot el personal sanitari format per 170.000 professionals. També per avaluar la immunitat de professionals essencials no sanitaris que hagin pogut tenir risc de contagi durant les fases de confinament. A més, es faran testos a persones que hagin reportat simptomatologia compatible amb el coronavirus durant la fase de confinament, o hagin estat diagnosticades com a possibles positius sense haver pogut tenir verificació amb PCR.

Qui farà els tests?

Fabregat ha explicat que el paper de l'Atenció Primària serà molt important. "Els PCR els farà la primària i els serològics, majoritàriament, també. La primària ha de ser clau i un eix vertebrador". Ara bé, també s'ha previst que el personal sanitari se'l pugui fer al mateix hospital.