El director general de l'OMS, Tedros Adhanom, ha animat la Unió Europea (UE) a "exercir el lideratge mundial en la definició de la nova normalitat" després de la pandèmia del coronavirus. "Esperem que siguin vostès els que liderin aquest canvi cap a un món millor i més verd", ha assegurat aquest dijous Adhanom al Parlament Europeu.

Entre les accions que els països han d'emprendre en aquesta nova fase de la pandèmia, el director general de l'OMS ha subratllat la necessitat de trobar una vacuna i teràpies contra el coronavirus. També ha insistit en la necessitat de trobar la manera de fer suficients test i vetllar per què les persones que hagin estat exposades al virus puguin ser objecte d'un seguiment exhaustiu, que inclogui el compliment d'una quarantena.

Deu milions i mig d'infectats

Adhanom, qui ha lamentat informar que l'OMS estima que s'arribarà a 10 milions i mig d'infectats la propera setmana, ha posat èmfasi que per frenar la pandèmia és necessària "una resposta coordinada a nivell mundial".

A més ha fet referència a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia, que, segons la seva opinió, "ha demostrat que la salut i la seguretat sanitària no són elements aïllats, són els fonaments de la prosperitat i el desenvolupament sostenible". "La salut no és un cost, és una inversió, i una de les lliçons que hem après és la importància d'invertir en ella, ja que ara estem pagant una factura molt més elevada", va puntualitzar.

No obstant això, Adhanom alertat que "els plans de recuperació han d'anar més enllà de la detecció primerenca i el control de futurs brots" i ha demanat a la població que es qüestioni el seu mode de vida, ja que, en les seves paraules, "no podem tornar a les caminades", sinó que és necessari "crear una nova normalitat més sostenible, equitativa, justa, verda i inclusiva", ja que "estalviar diners danyant el medi ambient o posant en dubte la capacitat de resposta de l'atenció sanitària ha demostrat ser un greu error per a l'economia".