Els coronavirus no dona treva. Protecció Civil, a l'igual que les autoritats sanitàries, avisa que estem en un moment crític i les dades que facilita el Departament de Salut així ho confirmen. A dia d' avui, ja s'ha superat els 170.000 positius per Covid-19 a Catalunya i el risc de rebrot i contagi segueix la tendència a l'alça registrada en els darrers cinc dies.

En concret 171.474 persones han estat contagiades pel coronavirus des que es va iniciar la pandèmia el març passat, 2.426 més que l'anterior recompte. Aquest increment, dels més elevats registrats en les darrers dies, és a conseqüència d'un problema en la comunicació de casos positius detectat per Salut. També es registra un increment de la mortalitat. Ja són 13.401 les persones que han perdut la vida a conseqüència del coronavirus, 16 morts més que la jornada anterior.

Risc de rebrot i de contagi

Segons les dades facilitades per Salut, el risc de rebrot segueix a l'alça i ja se situa en 182,72, catorze punt per sobre del dia anterior. Des de dimarts passat aquest índex ha anat augmentant dia rere dia. El mateix passar amb l'índex de contagi (velocitat de reproducció del coronavirus), molt elevat. Avui frega l'1 i se situa en 0.99.

El mapa del risc de rebrot per comarques presenta moltes diferències entre territoris. Així, mentre a l'Alta Ribagorça el risc és zero, el Baix Ebre presenta el risc més elevat, 802,9. Entre les comarques amb el risc de rebrot més elevat està la Segarra (605,46), el Berguedà (575,42), la Cerdanya (528,5), Osona, (484,41), el Pla de l'Estany (437,17) i el Montsià (339,47). Al Barcelonès és del 192,89.

La situació als hospitals segueix força estable. De fet, en les darrers 24 hores s'han registrat dues altres i són 784 les persones que resten ingressades a centres d'arreu de Catalunya. Sí que augmenten els ingressos a les UCI, concretament en vuit casos. En total, hi ha 162 persones a les unitats de cures intensives.

Vaga als CAP

En aquest context, el sindicat Metges de Catalunya ha convocat vaga a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) pels dies 13, 14, 15 i 16 d'octubre per "salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial”. "Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims", ha lamentat O'Farrill. "La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20% més d'activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l'espasa i la paret", ha afirmat.

L’ICS considera "inassumibles" les demandes del sindicat, sosté que fan un "anàlisi injust, mancat de respecte i interessat" de la realitat i assegura que és "del tot inapropiat" promoure una negociació sindical "en aquest moment d'extraordinari esforç i tensió financera", en plena emergència sanitària.

"Confondre aquest sobreesforç per la pandèmia -compartit amb el conjunt d'àmbits assistencials i pel conjunt de la societat- amb una reivindicació sindical amb convocatòria de vaga inclosa, és una decisió que ni comprenem ni compartim ni jutgem oportuna des de cap punt de vista", ha destacat l’ICS en un comunicat.