Les persones amb resultats negatius d'anticossos contra el coronavirus encara poden tenir certa immunitat, segons detalla un estudi, del que es fa ressò la BBC. Per cada persona que va donar positiu per anticossos, es va trobar que dues tenien cèl·lules T específiques que identifiquen i destrueixen les cèl·lules infectades. Això s'ha observat, fins i tot, en persones que tenien casos lleus o eren asimptomàtics. Malgrat tot, encara no està clar si només protegeix a aquest individu o podria evitar també que es transmeti la infecció.

Alguns van ser donants de sang, mentre que altres van ser rastrejats pel grup de persones infectades per primera vegada a Suècia, tornant a les àrees afectades anteriorment, com el nord d'Itàlia. Això és precisament també el que estan investigant en un dels projectes del consorci de IrsiCaixa (Can Ruti), CReSA, Grifols i el supercomputador MareNostrum (BSC). L'Institut Karolinska de Suècia ja hauria donat a conèixer uns primers resultats provisionals. Aquests observen que la resposta immunitària a través de les cèl·lules T (T cells) és el doble que la que li donen els tests d'anticossos entre les persones positives asimptomàtiques o amb pocs símptomes.

D'aquesta manera, podria ser que la població, tot i que els tests serològics demostren en general una immunitat baixa, tinguessin una immunitat superior. Fins i tot, el doble del que es pensava. Així, podria ser perfectament possible que aquestes persones haguessin desenvolupat una resposta d'anticossos però que potser no era detectable amb el tipus de proves que s'han fet fins ara. Aquestes persones, però, és possible que estiguin protegides si s'exposen de nou al virus. El professor Danny Altmann, de l'Imperial College de Londres descrivia l'estudi, a la BBC, com a "robust, impressionant i exhaustiu". I va dir, també, que se sumava a la creixent evidència de que "les proves d'anticossos subestimen la immunitat".

test ràpid unsplash

Test ràpid de coronavirus / Unsplash

5,2% de la població espanyola té anticossos

Un 5,2% de la població espanyola tindria anticossos pel coronavirus. Aquestes informacions són les que s'han pogut saber en una segona ronda de l'estudi de seroprevalença que el govern espanyol va començar el 27 d'abril i que continua en marxa. Fa unes setmanes, es va donar a conèixer que només el 5% de la població espanyola tenia anticossos. Tot i això, la situació a l'Estat és diversa, segons les dades. Així, algunes províncies al centre d'Espanya ronden el 10%, tot i que les dades encara són provisionals. Ara bé, estem subestimant la immunitat del Covid-19? Durant la pandèmia s'ha vist que les grans ciutats han estat les més afectades, tot i alguns casos concrets. Però també ha impactat de manera diferent a tot el món. Això ha portat de corcoll els experts que estan intentant donar resposta en temps rècord a les respostes.

El The Observer publicava fa unes setmanes que el neurocientífic Karl Friston de la University College of London va suggerir, comparant les dades d'Alemanya amb les del Regne Unit, que les taxes de mortalitat baixes a Alemanya es produïen a factors de protecció desconeguts. "És com la matèria fosca de l'univers: no podem veure-la però sabem que ha d'estar allà per adonar-nos d'allò que sí podem veure". La majoria d'experts elogien les mesures d'Alemanya que va començar a fer tests molt d'hora a la seva població. També es fixen en el cas de Japó, que sembla haver esquivat la primera onada, tot i l'edat avançada de la seva població. O per què l'impacte a Dinamarca i la República Txeca ha estat lleu.

Tot i les múltiples investigacions que s'estan fent al voltant del coronavirus, i les respostes que es van trobant, a poc a poc, la majoria de preguntes no tenen encara una resposta clara encara