El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat aquest dijous novament que el govern espanyol estigui ocultant les xifres de morts o de positius per Covid-19.

Ho ha expressat després del canvi de sistema en el recompte de dades i de l'informe del Sistema de Vigilància de Mortalitat Diària (MoMo), que ha detectat un excés de morts durant la pandèmia de 43.000 persones, mentre les dades oficials mostren una xifra de 28.000 morts.

Durant la seva compareixença setmanal en la comissió de Sanitat del Congrés per la crisi del coronavirus, el ministre ha explicat en primer lloc que les dades tant de les morts comptabilitzades oficialment com del MoMo provenen "del Govern d'Espanya". "Voluntat d'ocultació no n'hi ha quan són dades que proporcionem des del mateix govern", ha argumentat.

Illa ha reconegut que s'ha produït un "increment important" en la mortalitat esperada en el MoMo, que rep la informació directament dels registres civils, però ha puntualitzat que no està del tot clar "si tota aquesta mortalitat és a causa de la Covid-19 o no", tal com ha manifestat en alguna ocasió el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.

"No hi ha confusió en les dades"

En qualsevol cas, el ministre s'ha mostrat obert a fer estudis sobre la mortalitat del virus una vegada finalitzi la pandèmia, per obtenir una dada més propera a la realitat. "Això és habitual que es faci, som els primers interessats a fer aquests estudis. En el seu moment farem els estudis que ens recomanin els experts", ha apuntat.

El ministre ha continuat la seva intervenció reivindicant que "no hi ha confusió en les dades". "No hem canviat set vegades de criteri, hem anat adaptant, afinant i polint la definició de casos. En la fase de desescalada calia donar un tipus d'informació diferent per monitorar l'adequada transmissió de l'epidèmia. Ens permeten ser molt més precisos, distingir entre diagnosticats i inici de símptomes. Potser hauria estat més còmode mantenir aquestes dades, però els tècnics em van dir que per a aquesta etapa era necessari aquest canvi", ha argumentat.

"Hi pot haver algunes coses a millorar, però no hi ha obscurantisme ni improvisació. Aquest canvi el vaig explicar aquí fa dues setmanes", ha insistit.

Quant al còmput dels morts, ha reivindicat que se segueixen "els criteris" dels organismes internacionals com el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és a dir, que es comptabilitza de forma oficial als morts que han donat positiu en la prova diagnòstica de la Covid-19, i no en aquelles que només presentin símptomes compatibles. "Ho continuarem fent així", ha avançat.

Illa assegura que els informes es basen en criteris científics

D'altra banda, el ministre ha defensat que el Ministeri de Sanitat ha publicat "tots els informes" científics sobre la pandèmia, i que en cap cas no s'han retirat del seu web, sinó que simplement s'han actualitzat per d'altres.

"Són informes científics la informació dels quals es va actualitzant amb dades són ara molt més precisos. Coses que el 7 de març figuraven com a recomanacions avui han variat. Si aquest informe fos al web, pot portar a errors dels ciutadans", ha afirmat, instant a qualsevol grup polític que demani un determinat informe si vol d'accedir-hi.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram