Posar-se guants per sortir al carrer no evita el contagi del nou coronavirus. Ja ho va confirmar fa una setmana el Ministeri de Sanitat a la Guia d'actuació per a persones amb condicions de salut cròniques i persones grans en situació de confinament. Aquest dilluns n'alerta també el Departament de Salut, que assegura que els guants poden donar-nos una falsa sensasió de protecció i en desaconsella l'ús per sortir de casa i tocar aliments al supermercat. 

 

Tal com explica, utilitzar guants durant "molt de temps" fa que s'embrutin i es contaminin, la qual cosa augmenta el risc de contagi de la malaltia provocada pel coronavirus, la Covid-19, en el cas de tocar-se inconscientment la cara.

A més, el departament que dirigeix Salvador Illa avisa que treure's els guants sense contaminar-se les mans "no és fàcil", ja que requereix una tècnica específica que no totes les persones saben dur a terme.

Per aquesta raó, el Ministeri de Sanitat ha assegurat que una adequada i freqüent higiene de mans és una mesura "més eficaç" que l'ús de guants, si bé sí que els ha aconsellat, els que són d'un sol ús, quan es vagin a comprar fruites i verdures, com sempre s'ha fet.

"L'ús incorrecte dels guants pot crear una sensació de falsa protecció i posar en més risc d'infecció qui els porta, contribuint així a la protecció", assenyala Sanitat en la guia publicada fa poc.

Els sanitaris alerten

Cada vegada hi ha més experts que alerten d'aquest perill derivat dels guants. 

El Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona alerten aquest dilluns del risc transmissió del virus a través dels guants. 

Segons el metge, microbiòleg i investigador en tuberculosi, Pere Joan Cardona, el material del qual estan fets els guants fa que el virus s'hi estigui uns 4 dies, mentre que a la pell desapareix en 10 minuts. Mitjançant el seu compte de Twitter, el doctor insisteix que els qui portin guants han de rentar-se les mans tant o més que els que no en porten.

Els experts expliquen que només es recomana l'ús de guants, per exemple, per anar al supermercat per evitar el risc de contaminar productes. També demana a la gent que no els porti per passejar pel carrer.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat