El coronavirus pot afectar òrgans de tot el cos. Tot i que els pulmons i la faringe són la zona zero, també infecta cèl·lules del cor, els ronyons, el fetge, la sang i, fins i tot, les del cervell, segons un estudi de metges de l'hospital Universitari Hamburg-Eppendorf (Alemanya), basat en 27 persones mortes per la malaltia.

Aquest estudi, publicat a la revista mèdica britànica The New England Journal of Medicine, assenyala que la Covid-19 podria ser una "malaltia multiorgànica", és a dir, que es produiria l'afectació directa del virus en diversos òrgans vitals.

Simptomatologia molt àmplia

El coronavirus presenta una simptomatologia molt àmplia, des del cas dels símptomes d'una grip, com tos o febre, pèrdua de l'olfacte o del gust, fins a símptomes respiratoris greus, en els casos més extrems, passant per coàguls en diferents parts del cos. És per això que hi ha molta diversitat en els quadres clínics dels pacients.

Una dada impactant és que, segons els experts d'aquest estudi, el virus pot afectar directament tots els òrgans del cos.

Causes de la mort

L'estudi de la universitat alemanya revela que el 100% de les víctimes mortals ho ha estat per causes pulmonars. El 80% tenien danys a la faringe, el 77% danys al cor, també el 77% tenia complicacions al fetge, el 38% tenien afectacions al cervell i el 36% a la sang.

Un nombre elevat de persones que ingressen a l'UCI hi són per causes renals. En aquesta investigació s'ha analitzat la presència del virus al ronyó en sis pacients, dels quals tres tenien afectació per la Covid-19 a totes les parts d'aquest òrgan vital.

El resultat d'aquesta investigació aporta "una explicació potencial dels signes clínics de lesió renal que es registren amb freqüència en pacients amb Covid-19, fins i tot en pacients que no es troben en estat crític", destaquen els metges de la investigació.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat