El risc de rebrot continua sent alt quan falten tres dies per Nadal, tot i que aquest dimarts alguns indicadors van a la baixa. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, el risc de rebrot ha baixat 9 punts respecte a les d'ahir. És a dir, ha passat dels 366 punts als 357. Per altra banda, l'Rt o índex de contagi per coronavirus se situa avui en 1,40, mentre que dilluns era d'1,52Això implica que cada 100 persones en contagien 140. En aquest punt, però, cal recordar que l'Rt encara està molt per sobre del que recomanen les autoritats sanitàries per mantenir controlada la transmissió, un nombre fixat per sota de l'1.

En relació amb els nous contagis, pugen, i significativament, tot i que cal ressaltar que durant els caps de setmana es fan menys tests. Aquest dimarts s'han notificat 2.235 nous casos, mentre que ahir n'hi va haver 980, diumenge 1.575 i dissabte 2.554. Pel que fa al nombre de morts, el Departament n'ha notificat 32, mentre que ahir se'n van registrar 40, el diumenge 6 i dissabte 33.

L'evolució als hospitals és el que més preocupa per la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, baixen. Salut n'ha notificat un total de 1.610, 13 menys que ahir. Els pacients d'UCI pugen, dels 327 d'ahir als 334 d'avui, 7 més.

UCI plenes al 80%

Salut ha admès que no s'està produint el creixement exponencial que es preveia fa uns dies pel que fa al nombre de casos de coronavirus. Malgrat tot, això "no vol dir que tinguem una situació estable". Així ho ha explicat el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid, Jacobo Mendioroz, en una roda de premsa que ha fet Salut juntament amb Interior. "És aviat per dir que ho tenim controlat", ha afegit. Mendioroz ha expressat que els contagis es mantenen a uns 2.000 casos diaris.

Tot i que segons ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, en les pròximes setmanes s'infectaran un 50% més dels contagis dels últims dies, actualment, l'ocupació a les UCI és del 80%.

Llum al final del túnel?

La UE ha donat llum verda a la vacuna de Pfizer i BioNTech. Tal com s'ha explicat, tan aviat com arribin les vacunes —no s'ha especificat per quin mitjà de transport arribaran— es desplegarà "una tasca logística". Vergés ha comentat que la intenció és vacunar primer la gent gran que viu en residències i també el seu personal i també residències de persones amb discapacitat.

En aquest sentit, també ha volgut ressaltar que "les vacunes són segures" i tot i que ha ressaltat que permet veure la llum al final del túnel, "la vacuna no ens ha de relaxar". Així, Vergés ha insistit que "no anem bé" i que les dades "són molt altes". Precisament per aquest motiu, ha manifestat que "hem d'estar molt alerta, protegir-nos molt i reduir al màxim les interaccions socials". "Hem de ser conscients de protegir les nostres bombolles", ha subratllat. 

 

Imatge principal: dues mans agafen un test per detectar coronavirus / Efe