Aquest dilluns celebràvem que la quantitat de nous positius per coronavirus disminuïa i se situava en 973 nous casos, però aquest dimarts les xifres es tornen a enfilar. Segons les darreres dades facilitades pel Departament de Salut, en les darreres 24 hores s'han diagnosticat un total de 3.010 positius per coronavirus.

Aquest diumenge es registraven 1.048 nous casos, dissabte 1.508 i divendres 2.958. Si comptem els casos que han sorgit des de l'inici de la pandèmia, el passat mes de març, ens trobem en 390.282 positius.

Alerta a les UCI

De les darreres dades, una de les que més crida l'atenció és la de nous ingressos a les unitats de cures intensives (UCI). En només 24 hores els hospitals catalans han hagut d'ingressar 37 nous pacients amb símptomes greus per la Covid. En total, a les UCI hi ha 374 persones ingressades.

Per contra, els ingressos als hospitals amb símptomes més lleus baixen respecte a ahir: 40 nous ingressos. En total hi ha 1.776 persones ingressades, dilluns n'hi havia 1.736.

El nombre de víctimes mortals també augmenta considerablement i en 24 hores se n'han de lamentar 58 de noves; 16.946 des de l'inici de la pandèmia. Aquest indicador es dispara, ja que aquest dilluns les morts eren 26, diumenge 25 i per Nadal i Sant Esteve se'n van notificar 45. Dijous van ser 36 i dimecres 56.

L'índex de contagi

Per altra banda, l'Rt o índex de contagi per coronavirus se situa avui en 1,09, set centèsimes menys que ahir, que era d'1,16. El dia de Nadal aquest indicador era  d'1,20 i per Sant Esteve d'1,16Això implica que cada 100 persones en contagien 109. Tot i aquest lleu descens, l'Rt encara està molt per sobre del que recomanen les autoritats sanitàries, que és que l'indicador estigui per sota de l'1.

El risc de rebrot també baixa, ho fa 34 punts, fins a 343, i la incidència a 14 dies passa de 341,75 a 330,60.

Les restriccions per Cap d'Any

Aquest dilluns el Govern no va anunciar noves mesures de cara a la celebració del cap d'Any i diversos metges i epidemiòlegs han criticat aquesta decisió. El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, esperava un "enduriment" de les restriccions i que aquestes fossin "més contundents", especialment per Cap d'Any, davant d'una situació epidemiològica "inestable".

"Suposo que el Govern té més dades de les que tinc jo", ha dit a RAC1. El doctor Trilla ha afirmat que és probable que després del període de festes hi hagi un augment del nombre de casos i ha alertat que les dues properes setmanes seran "de molta tensió i molta atenció". Segons el seu parer, la gent està sent "majoritàriament prudent" però ha afirmat que l'equilibri "és complicat". D'altra banda, ha continuat exigint un sistema "sòlid" de rastreig, més enllà de si es fa a través d'una contractació o de gestió directa.

Sobre la campanya de vacunació, ha dit que cal tenir "molta prudència" i no ha descartat que es puguin repetir retards en el subministrament com el d'aquest dilluns. Per això, veu amb bons ulls l'estratègia de reservar les dues dosis que necessita cada persona un cop es reben i no posar més vacunes de la primera dosi i poder patir després problemes de subministrament que compliquin la segona dosi.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat