L'estiu és època de viatjar més que la resta de l'any i el cotxe és el mitjà més habitual per desplaçar-se moltes vegades durant llargs trajectes. Per això, pot passar que pateixis un incident amb el vehicle i potser sigui la primera vegada que et passi. És important i convenient estar previngut i conèixer alguns aspectes per endavant a fi de no veure's després sobrepassat per la situació.

Ja sigui quan et vegis involucrat en una lleu col·lisió o en un accident de trànsit de certa rellevància, el teu cos pateix un gran estrès, ho notis o no. Tant la teva ment com el teu cos necessitaran recuperar-se bé de qualsevol accident de trànsit, i en la majoria dels casos necessitaràs l'atenció d'un metge. Els següents són uns senzills consells de salut perquè la teva recuperació sigui el més satisfactòria i ràpida possible amb independència del grau de l'accident.

És normal passar per un xoc

Després d'un accident, pots sortir del vehicle amb els ulls molt oberts i les extremitats tremoloses. Aquesta reacció a la situació és perfectament normal. El teu cos acaba d'alliberar una gran quantitat d'adrenalina en el corrent sanguini, el que l'ajudarà a torejar amb la situació en el moment.

Tota l'escena pot semblar un somni al principi. Si pots, asseu-te i prova de recuperar-te d'aquest xoc inicial. Encara que és cert que pots estar en estat de xoc durant hores o dies, cada cas és diferent i depèn de la persona i de la situació. Independentment del que experimentis, has de saber que és completament normal experimentar commoció i que en algun moment estaràs bé en aquest sentit. Procura posar-te en contacte amb algun dels teus éssers estimats i obtén l'ajuda mèdica adequada que necessites.

Cotxe

La visita a l'hospital i la medicació

Des de contusions fins a ossos trencats, sigui el que sigui que puguis tenir, les teves lesions han de ser avaluades per professionals sanitaris. Acudeix a l'hospital i deixa que els metges et realitzin una avaluació completa. Sol·licita una còpia de la informació per saber exactament a què t'enfrontes a partir d'allà i si necessitaràs teràpia i recuperació o rehabilitació. Com abans siguis conscient del que t'espera, millor el podràs anar encaixant anímicament i mentalment.

Ho creguis necessari o no, el suport emocional dels teus éssers estimats després d'un accident pot resoldre una part dels problemes que estiguis enfrontant. Si necessita receptes per aconseguir la medicació prescrita, assegura't de tenir tot en ordre abans d'abandonar el centre hospitalari. És molt important que no s'oblidi explicar als metges qualsevol medicació que estiguis prenent i assegura't de si és necessari modificar-la o si no és compatible amb el teu procés de recuperació.

Para atenció als problemes mèdics emergents

És possible que et trobis satisfet si perceps pocs problemes mèdics immediatament després de l'accident, però en poden sorgir altres de nous amb el pas del temps. El cos sovint oculta certs efectes com el dolor, a causa de l'adrenalina esmentada anteriorment.

Quan tornis a casa i et recuperis, presta especial atenció als dolors que puguin aparèixer de sobte. La fuetada cervical, entre altres malalties, són conegudes per aparèixer dies o setmanes després d'un accident de trànsit. Portar un diari de les teves lesions i sensacions pots resultar molt útil per veure com va el procés de curació. Sobretot si has de tornar a l'hospital o a una consulta mèdica amb lesions que hagin aparegut posteriorment a l'accident o per informar de lesions que se suposava que estaven curant-se.

Cervical

Quan l'accident és de consideració

Si l'accident en què et veus implicat és significatiu, prova de romandre el més quiet i tranquil possible. Crida a Emergències i espera a què avaluïn la situació quan arribin. No intentis moure't fins que els professionals sanitaris diguin que has de fer-ho. Les lesions d'esquena poden complicar-se ràpidament si et mous immediatament després d'un xoc important. Tingues en compte que en moments com aquests, la teva salut és l'única prioritat a tenir en compte i que ja hi haurà temps per recuperar-se bé del trauma.

Informa de cada detall a l'assegurança o a un advocat

Si comptes amb una assegurança mèdica i la companyia d'assegurances del teu cotxe necessitaran cada detall de l'accident per escrit per resoldre amb precisió els aspectes que els incumbeixen. És possible també que et convingui contractar els serveis d'un advocat perquè t'assessori sobre els aspectes legals de l'accident i les lesions.    

Tenir un accident per primera cop pot ser una situació confusa, però un advocat pot ser de gran ajuda per simplificar el procés. Si tens tota la documentació clara i ordenada, l'advocat farà la seva part per assegurar-se que el procés legal, si n'hi hagués, es desenvolupi sense problemes.