El Nadal ja és per si mateix una etapa de l'any que no és precisament un focus de felicitat per a gaires persones. La falta d'éssers estimats, la imposició d'haver d'estar alegres, la despesa de diners que comporta, l'alteració de les rutines... Per diversos factors, són molts els que ho passen malament en aquestes dates. Però és que a més, aquest any, amb la pandèmia, la situació és encara pitjor i es tem que per a molts sigui una època de tristesa i depressió més que una altra cosa. Aquests són alguns consells per evitar en la mesura possible que això succeeixi.

Fer plans amb anticipació

Amb tant canvi aquest any, el millor és no deixar massa espai a la improvisació i determinar ja a qui es pot veure i a qui no i com s'han de passar el Nadal de la millor forma possible respectant les mesures preventives i evitant posar-nos en situacions de riscos. D'aquesta forma, ja sabrem per endavant com hauran de ser les festes i tindrem temps d'assimilar-lo.

Persona enviant missatgeÉs preferible ser previsor i quedar amb temps amb persones per fer plans junts

Dedicar-se temps a un mateix

Encara que siguin temps de compartir, el cert és que si en aquests dies pots agafar vacances, no estaria de menys dedicar temps a rutines enriquidores, com la lectura, la cuina, els passejos, anar de botigues o donar-se banys relaxants. A cada un, el que més el tranquil·litzi.

Evitar els conflictes familiars tant com sigui possible

Si es fan reunions familiars limitades, cal evitar en la mesura possible tenir un conflicte sobre això. Per a això es pot acordar no tractar determinats temes o treballar una mica més l'empatia cap als altres.

Provar d'enfocar-se en el positiu

Si alguna cosa bona traurem d'aquest Nadal és que el que d'altres anys ens semblava el més normal, en aquesta ocasió és extraordinari. Per això, poder veure algú de la família prenent les degudes precaucions o celebrar el fet de tenir bona salut, ja per si mateix és una notícia que aquest any no hem de donar per fet. Així aprendrem a valorar-les més.

Aparca el perfeccionisme

Per a tots aquells als quals els agradi fer del Nadal tot un muntatge de decoració, gastronomia, regals i altres, pot ser que aquest any no sigui com esperaven. Així que millor deixar de banda el perfeccionisme i centrar-se en l'important i els moments en què es pugui compartir alguna cosa amb els altres.

Plorar si fa falta

Per a moltes famílies, aquest Nadal significaran l'absència d'un ésser estimat. Per això estaran plenes de tristesa i solitud. Si fa falta plorar i estar trist, un no s'ha de sentir culpable per això, vivim una situació completament excepcional i és normal que apareguin aquest tipus de sentiments.

Intentar descansar

Amb els tocs de queda i les restriccions, aquestes poden ser un Nadal en les que descansem més que altres anys. No s'han de menysprear els beneficis d'un bon descans i d'un son més prolongat que poden produir en el nostre organisme.

No seguir les notícies amb tanta assiduïtat

El virus seguirà amb nosaltres un temps i fins que no s'estenguin la vacuna i la immunitat de ramat, haurem de continuar vivint amb una sèrie de limitacions. Està bé informar-se del que succeeix, però per Nadal potser és un bon temps per desconnectar una mica de les notícies i no estar durant tot el dia escoltant el mateix.

Escoltant la ràdioEstar ben informat sempre és important, però potser en aquestes dates més complexes pugui valer la pena fer-ho sense tanta assiduïtat

Demanar ajuda si fa falta

Per a tots aquells als quals el Nadal els sembli un autèntic suplici, la qual cosa no és tan excepcional, poden demanar ajuda a un professional, perquè segurament algun tipus de teràpia pot venir bé per suportar aquesta intensitat nadalenca.

Fer exercici

Davant l'estrès, el millor que podem fer aquest Nadal és augmentar el temps que dediquem a fer exercici. L'activitat física té un efecte calmant sobre l'ansietat i allibera endorfines, que ens ajuden a sentir-nos millor amb nosaltres mateixos.