El mòbil, concretament l'smartphone, ha canviat la nostra vida per bé en molts sentits i ens permet fer-la amb infinitat d'eines. Però l'altra cara de la moneda no és gaire positiva, ja que passem moltes hores davant aquests dispositius, sobretot en el cas dels joves.

De fet, encara que al principi hi accedim per fer una tasca en concret, el cert és que després passem utilitzant-los molt més temps del que havíem pensat al principi: navegant, comprovant missatges o mirant les xarxes socials.

Persones móvilLa irrupció dels smartphones ha provocat que dediquem un temps excessiu i innecessari al seu ús

Els experts creuen que la millor manera d'autocontrolar-nos en aquest sentit és prendre més consciència del temps que dediquem als mòbils o tablets i fer més atenció conscient als nostres hàbits. És a dir, exercir més control sobre què estem fent. Aquests són alguns consells per aconseguir-ho.

Ser realista

No és necessari eliminar els comptes de xarxes socials o autoimposar-se dies sense mirar una pantalla. A més, les responsabilitats laborals o la necessitat de contacte amb familiars i amics, sobretot en temps de pandèmia, ho faria inviable. Es tracta de fer un ús responsable.

Començar una observació

Cal saber quan i com utilitzem els dispositius. Podem observar durant un parell de dies si ho fem com un hàbit quan fem altres tasques com menjar, anar en el transport públic, asseure's a esperar a algú... establir un patró sobre les rutines que ens porten a consultar el mòbil.

Planificar

Com faríem amb qualsevol altre canvi de comportament, des de començar una rutina d'exercicis fins a menjar, un primer pas sòlid és establir alguns objectius específics. Encara que no sempre és possible, si podem, busquem estones al dia per perdre'ns al telèfon i consultar xarxes socials o missatges amb un temps preestablert. D'aquesta forma evitarem que aquests períodes s'allarguin massa i ens robin hores que hauríem de dedicar a altres coses.

Configurar el telèfon

No fa falta tenir notificacions de totes les nostres aplicacions, pàgines web o xarxes socials. Es poden esborrar i d'aquesta forma no tindrem tocs d'atenció continus que ens obliguin a estar sempre penjats del dispositiu.

Dona amb el móvilDesenganxar-se de l'ús excessiu del mòbil no és tan difícil si se segueixen uns senzills passos

Desenganxar-se

En el cas d'alguns adults o adolescents amb addicció al telèfon, cal tenir en compte que posar en marxa aquests objectius pot crear una certa ansietat al principi, com passaria amb un altre tipus d'addicions. Cal intentar establir altres rutines que ens ajudin a no caure una altra vegada en el comportament que volem evitar.