Despertar-se a mitja nit és bastant habitual. Un alt percentatge de la població ho experimenta i no té cap conseqüència en la seva vida, perquè generalment torna a adormir-se immediatament i el descans és reparador. Tanmateix, hi ha persones que el pateixen amb molta freqüència i, a més tarden molt temps a tornar a agafar el son.

Tenint en compte que dormir és una funció necessària que ajuda a restaurar el cos, quan es produeixen tantes interrupcions durant intervals de temps més amplis, pot perjudicar la salut de les persones, inclosa la funció cognitiva.

Despertador

Aquest problema sol produir-se per diferents causes. Una d'elles és l'apnea del son, de la qual moltes vegades la mateixa persona no és conscient. De fet, se solen experimentar els símptomes durant el dia: cansament, mals de cap, dificultat per concentrar-se i fins i tot depressió si no es tracta de forma adequada. En aquests casos, el més adequat és anar al metge. Es pot optar per utilitzar dispositius per obrir les vies respiratòries o fins i tot recórrer a la cirurgia. Però tot i així, el més adequat és baixar de pes, fer exercici i canviar els hàbits de vida.

L'ansietat i la depressió poden ser també motius de despertars nocturns generalment perquè provoquen pensaments circulars i trastorns d'angoixa que dificulten el son. També en aquests casos s'ha d'anar amb compte, perquè de vegades l'automedicació pot ser perillosa. El convenient és anar a un especialista que combini un tractament farmacològic amb data caducitat i una teràpia que millori les patologies preexistents. El que sí que es pot intentar és dur a terme cada nit tècniques de relaxació que poden servir d'ajuda. Fer un bany, escoltar música relaxant, fer exercici regularment, crear un ambient tranquil al dormitori...

Una altra de les possibles causes és l'excessiva micció nocturna. Algunes persones tenen aquest problema a causa d'un embaràs, per exemple, o una afecció subjacent, com la prostatitis, la diabetis, el prolapse de la bufeta o la bufeta hiperactiva. El tractament depèn de les causes de la necessitat d'orinar a la nit, però alguns consells són, a més de limitar la ingesta de líquids abans de ficar-se al llit, prendre medicaments al matí en lloc de la nit, si és possible, i no consumir aliments picants en el sopar.

Els terrors nocturns solen afectar els nens, però també hi ha adults que els pateixen. Poden produir continus malsons que interrompin el son i provoquin una sensació d'angoixa que impedeixi d'agafar el son de nou. En aquests casos, a més d'intentar tècniques de relaxació a la nit, el més aconsellable és anar a un especialista perquè generalment la causa és psicològica.

Desvetllada

En aquells casos en els quals no hi ha una causa subjacent, alguns consells interessants són els següents. Reduir o eliminar la llum a la nit, evitar els dispositius electrònics al dormitori, col·locar el despertador lluny del llit, mantenir un horari de son constant, no menjar aliments pesats, evitar els estimulants abans anar al llit o consultar amb el metge possibles canvis en la medicació.