L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha destacat la necessitat d'extremar les precaucions a l'estiu per no infectar-se d'hepatitis, una malaltia que, en les seves múltiples formes, suposa una "greu amenaça" per a la salut i que provoca una inflamació al fetge.

I és que, tal com ha recordat l'organisme de les Nacions Unides, a llarg termini les formes virals més comunes, l'hepatitis B i C, poden causar problemes de salut greus, com ara càncer de fetge, cirrosi hepàtica i insuficiència hepàtica que pot provocar la mort. Així mateix, a curt termini, l'hepatitis A acostuma a manifestar-se com una malaltia transmesa pels aliments, acompanyada de vòmits, febre i diarrea.

En aquest sentit, l'OMS ha insistit que si bé l'hepatitis representa una amenaça en qualsevol època de l'any, certes activitats associades amb les vacances d'estiu poden comportar un risc particular d'infecció. Afortunadament, tal com ha assegurat, existeixen maneres de protegir-se contra la infecció per hepatitis, tant a través de la vacunació com prenent mesures per limitar el risc d'exposició.

Consells per esquivar la malaltia

En concret, l'organisme ha aconsellat rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó, especialment als llocs on hi solen haver brots d'hepatitis A; beure i rentar-se les dents amb aigua embotellada o bullida si és de l'aixeta; pelar i rentar totes les fruites i verdures fresques; no menjar carn i peix cru o poc cuit, i evitar els glaçons.

"Molts casos d'hepatitis A passen sense necessitat de tractament. Però un mal cas pot arruïnar fàcilment l'experiència de les vacances. Hi ha una vacuna per a l'hepatitis A, són dues dosis amb almenys 6 mesos de diferència que protegeix durant uns 20 anys. El virus també pot transmetre's per contacte físic o sexual proper amb una persona infectada, o per mans brutes", ha dit l'OMS.

Respecte a l'hepatitis B, l'organisme ha recordat que es transmet a través del contacte amb la sang o altres fluids corporals d'una persona infectada, per la qual cosa ha aconsellat no practicar sexe sense protecció i no fer-se un tatuatge, pírcing, manicura o pedicura en llocs en què no es garanteixi la higiene adequada.

Com es transmet l'hepatitis C?

L'hepatitis C es transmet únicament a través del contacte de sang a sang, si bé també pot transmetre's a través de relacions sexuals sense protecció, tatuatges antihigiènics, pírcings i tractaments al saló d'ungles, encara que això passa amb menys freqüència que amb l'hepatitis B. El risc més important d'infecció s'associa amb transfusions de sang, productes de sang i procediments mèdics o dentals insegurs.

"Les hepatitis B i C són les anomenades malalties silencioses perquè moltes persones no experimenten símptomes. A més, durant molts anys hi va haver poca consciència de l'hepatitis, per la qual cosa moltes persones no sabien que la tenien. Les proves són una part important d'una estratègia de salut pública, ja que la infecció a llarg termini amb hepatitis B o C pot provocar dolor hepàtic, incloent el càncer. Si creu que pot haver estat exposat a l'hepatitis B o C, analitzi les proves amb el seu metge o infermera", ha postil·lat l'OMS.

En aquest sentit, ha informat que la vacuna contra l'hepatitis B és la millor protecció i s'inclou a les vacunes de rutina per a la infantesa a molts països. La vacuna, que amb tres dosis aporta una immunitat durant almenys 20 anys, va estar àmpliament disponible després de l'any 2000, per la qual cosa és possible que els adults no hagin estat vacunats quan eren nens.

Finalment, l'OMS ha avisat que encara no existeix una vacuna contra l'hepatitis C, i són les persones que s'injecten drogues les que corren un risc més gran de patir-la. No obstant això, ha recordat que hi ha tractaments disponibles que aconsegueixen curar-la.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat