No són gaires les bones notícies que ens arriben des què la pandèmia del coronavirus va començar el mes de març passat. Però entre elles, hi ha els naixements de milers de nens que estan portant l'alegria a les seves llars i els dels seus familiars més propers. Per això, sempre convé fer atenció en tot el que suposi una millor salut per als més petits.

En els últims anys s'ha aconseguit un gran avenç en l'estudi de la plasticitat del cervell, tot i que encara queda molt per descobrir. El que si està clar és que el cervell dels nens, sobretot en els primers mesos de vida, és molt susceptible als estímuls que rep de l'exterior. Per això, els exercicis d'estimulació primerenca són molt positius i recomanables, perquè ajuden a establir noves connexions neuronals que potencien les capacitats cerebrals tant en l'àmbit motor com cognitiu. Aquests són alguns dels quals es poden dur a terme tot just néixer, encara que primer unes consideracions prèvies.

Peus bebé

És convenient practicar de cinc a deu minuts al dia. No forçar les respostes del nadó. Que els pares o els adults propers al dia a dia del nen s'impliquin en l'estimulació. Quan sigui aconsellable, donar-los algun tipus de recompensa quan ho facin bé.

El contacte pell amb pell

La millor estimulació que un nen pot rebre al principi. Les carícies, abraçades, paraules dolces, murmuris i cançons compleixen una funció molt important en el desenvolupament del cervell del nen i en l'afecció.

L'alimentació

Tant la lactància materna com amb el biberó i els primers menjars són una manera d'estimular l'olfacte, el gust i el tacte del nadó, per això és bo deixar-los experimentar sota supervisió i aconseguir que descobreixi les sensacions que li produeix l'aliment.

Exercicis

Posar de cara amunt i de cap per avall al nadó, fer massatges al seu cos, estirar i doblegar les extremitats, apropar objectes i allunyar-los per estimular la seva visió, posar a les seves mans diferents textures, atreure la seva atenció amb sorolls i sons suaus, fer-li pessigolles...

El moviment

És bo afavorir la seva exploració pels entorns coneguts, però això sí, allunyant objectes perills i adequant la casa per evitar accidents. Han de gatejar i caminar amb total llibertat.

Petó bebé

Lectura

Des dels sis o vuit mesos se'ls pot llegir als nens, a poc a poc, vocalitzant bé i repetint sons perquè el nadó faci el mateix quan pugui.

Jocs clàssics

Els típics jocs que se'ls fa als nens com les palmes, l'amagatall (encara que sigui darrere d'una tela), recórrer el cos com una formigueta... tot té un sentit, perquè ajuda els nadons a tenir consciència del seu cos i estimula els seus sentits.