En aquests dies de confinament en què els pares s'han hagut de tornar, per força, a més de progenitors, professors, monitors i informàtics, no està de més algun consell per tractar d'ajudar als nens a calmar-se i relaxar-se. I una bona opció és seguir les idees d'una de les dones més inspiradores del món educatiu, Maria Montessori. Les seves idees van ser molt innovadores en el seu moment i van ser determinants en la manera d'educar del futur.

Maria Montessori va néixer el 1870 a Chiaravalle, una localitat italiana situada a la província d'Ancona. Va ser la primera Doctora d'Itàlia i es va especialitzar en psiquiatria, però va ser en l'àmbit de la pedagogia on més van transcendir les seves idees. Partint de l'observació i el mètode científic, va desenvolupar una nova pedagogia que va desplaçar el centre de gravetat de l'educació dels professors als mateixos alumnes i el desenvolupament de la seva autonomia personal.

La seva metodologia fomenta l'autonomia, independència, iniciativa, capacitat d'elecció, desenvolupament de la voluntat i autodisciplina del nen. Mitjançant l'accés a materials adaptats es pretén que el nen aprengui per si mateix i al seu propi ritme i curiositat, amb la llibertat del nen com a axioma.

Niñas jugant

Aquests són alguns dels exercicis Montessori que provar i que poden ajudar molts pares en aquest període de quarantena.

El flascó de la calma

Aquest exercici consisteix a introduir en un pot de vidre tres quartes parts d'aigua amb una mica de purpurina. A més de fabricar-lo, que ja és una activitat interessant per al nen, una vegada acabat cal agitar-lo. És llavors quan produeix un efecte òptic que capta l'atenció del nen i l'ajuda a relaxar-se. Pot ser útil per ensenyar-li que quan senti ràbia o enuig acudeixi a ell per mirar-lo i calmar-se.

La taula de la pau

A les Escoles Montessori, la taula de la pau s'utilitza per resoldre conflictes individuals o col·lectius. D'aquesta forma s'implica al nen i se'l fa més conscient i responsable de les conseqüències de les seves accions. A més, suposa una bona eina per expressar els seus sentiments. Només fa falta una taula petita, un cistell, un rellotge de sorra, algun conte sobre emocions i un objecte especial (per exemple, un peluix o una figureta).

Se li explica al nen o als nens que mentre estiguin asseguts a la taula de la pau cal respectar-se i deixar parlar a tothom. Quan estiguin enfadats amb una altra persona es poden asseure i començar a parlar per torns segons el temps que marca el rellotge de sorra i exposar els seus sentiments. És important establir normes des del principi, com qno cridar, pegar o insultar. Entre tots han d'intentar resoldre el conflicte.

Niños Lego(1)

Calendari Montessori per a nens

Ara que cada dia sembla igual, fer una activitat de calendari pot ser molt útil per ensenyar als nens a establir les seves rutines i que no es perdin. Les Escoles Montessori treballen amb un calendari de fusta rodó que es divideix en dies, setmanes i mesos. Mitjançant unes figures de fusta es van omplint mentre es completen les dates. En qualsevol cas, un altre calendari casolà pot valer i sense dubte suposa una bona ajuda per als més petits per als quals les rutines siguin molt importants i els aportin seguretat i confiança.