El debat sobre com ens afecten els diferents compostos químics que es fan servir per fabricar la major part dels cosmètics que utilitzem diàriament des de la infantesa no sembla tenir fi. Les autoritats sanitàries asseguren que els nivells que s'utilitzen d'aquests ingredients són innocus per a la salut de les persones, però són molts els estudis que afirmen la possible relació entre el seu ús i diferents alteracions en el nostre organisme.

L'estudi

Recentment, en un estudi publicat a la revista Human Reproduction, i dut a terme per experts de la Universitat de Califòrnia als Estats Units, van trobar evidències de com certs productes químics per a la cura personal i productes de consum, com els ftalats de baix pes molecular, els parabens i els fenols, o els seus precursors, s'associen amb alteracions en l'arribada de la pubertat. Més concretament, en l'avançament de la pubertat en les nenes, tot i que no en els nens.

La investigació, que ha durat anys, va reclutar dones embarassades a qui se'ls van mesurar periòdicament les concentracions de tres metabòlits de ftalat, metil i propilparaben i uns altres quatre fenols a l'orina. Més endavant, es va avaluar l'arribada de la pubertat dels seus fills entre les edats de 9 i 13 anys, amb l'objectiu d'analitzar l'associació que hi havia entre els biomarcadors prenatals i els produïts abans de l'arribada de la pubertat.

Les conseqüències

Segons els experts, es va trobar un inici més primerenc del desenvolupament del borrissol púbic en aquelles nenes les mares de les quals tenien una concentració més gran de MEP urinària prenatal i una menarquia més primerenca amb triclosan prenatal i concentracions de 2,4-diclorofenol. Respecte als biomarcadors peripúbers, es va observar un desenvolupament precoç dels pits i un desenvolupament del borrissol púbic i la menarquia en aquelles nenes amb més concentració a la seva orina de metilparabè, una menarquia anterior amb propilparabè i un desenvolupament del borrissol púbic amb 2,5-diclorofenol.

En els homes, només es van observar associacions amb concentracions de biomarcadors urinaris prenatals i una associació amb concentracions peripúberes: desenvolupament genital més primerenc amb propilparabè.

Tots aquests compostos que es recullen en l'estudi són d'ús comú en productes com els desodorants, sabons, xampús, perfums, cosmètics, laques per al cabell, productes per a la cura de la pell, llapis labials i esmalt d'ungles. El problema és que la indústria cosmètica suposa un negoci a nivell mundial que supera els 800.000 milions d'euros, per la qual cosa fer un canvi en la formulació dels productes és molt difícil.

Mentrestant, els estudis científics conclouen que les persones estem exposades al dia al voltant de 200 compostos químics, alguns dels quals, segons els estudis, produeixen evidents alteracions al nostre cos.