Comença la vacunació de les persones nascudes l'any 1952. Els catalans de 69 anys ja poden demanar hora per posar-se la vacuna, en aquest cas la d'Oxford-AstraZeneca. Així ho ha anunciat avui la conselleria de Salut, que també ha assegurat que poden vacunar-se demà mateix si hi ha hores lliures.

Aquest pas és possible després que el departament hagi enviat SMS a 40.000 persones nascudes aquest any per tal que puguin accedir a vacunar-se. A més continua la vacunació amb la mateixa vacuna a persones de la franja d'edat d'entre 60 i 65 anys. 

Ara mateix a Catalunya hi ha 1.307.906 vacunats amb la primera dosi de la vacuna per la Covid-19. 462.314 persones ja han rebut les dues.

Dimecres arriba la vacuna de Janssen

Ahir la ministra de Salut, Carolina Darias, va anunciar que dimecres arribaran a l'Estat espanyol la vacuna contra el coronavirus de Janssen. Les primeres dosis estaran destinades a les persones d'entre 70 i 79 anys. Aquesta vacuna s'afegeix a les disponibles, els vaccins de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, les aprovades per al seu ús dins la Unió Europea per l'Agència Europea de Medicaments (EMA).

Com la d'AstraZeneca, és una vacuna que fa servir l'adenovirus desactivat. Té l'avantatge, però, que és l'única d'una sola dosi i que no necessita temperatures de conservació molt baixes. Les dades obtingudes de diferents estudis constaten que l'eficàcia és superior al 85% en la prevenció de la Covid greu i que evita el 100% de les morts. A més, també s'ha demostrat eficàcia contra les variants sud-africana i brasilera. 

Canvi de franja d'edat

Després de l'anunci de l'Agència Europea de Medicaments que relacionava la vacuna d'AstraZeneca amb casos rars de trombosi, el Ministeri de Sanitat va canviar, la setmana passada, la franja d'edat de vacunació. Inicialment només n'havia anul·lat l'administració a menors de 60 anys, però després va marcar un topall màxim d'edat per a la seva administració, els 69 anys.

 

Imatge principal, una sanitària administra la vacuna / ACN