Un nou estudi científic publicat al web Neurology afirma que prendre vitamina D i calci dues vegades al dia pot reduir les possibilitats de patir vertigen. Segons els autors de la investigació, l'estudi suggereix que la doble ingesta dels compostos citats és especialment efectiva si es tenen nivells baixos de vitamina D.

El vertigen posicional paroxístic benigne passa quan un canvi en la posició del cap provoca una sensació sobtada d'estar girant. Es tracta d'un dels tipus més comuns de vertigen i el tractament inclou la intervenció d'un metge que fa una sèrie de moviments del cap que desplacen les partícules a les orelles que causen el vertigen. El problema és que l'afecció tendeix a repetir-se amb freqüència.

Sensación de mareig

Sensació de mareig

Gairebé el 90% de les persones que pateix aquesta forma de vertigen veu el seu dia a dia afectat en algun moment, ja que es pot trobar que ha de perdre algun dia de feina o agafar-se alguna baixa laboral més prolongada.

L'estudi

La investigació va examinar 957 persones a Corea del Sud amb aquest tipus de vertigen que van ser tractades amb èxit amb els moviments del cap. Els participants van ser separats en dos grups: intervenció i observació.

Les 445 persones en el grup d'intervenció van prendre els nivells de vitamina D al començament de l'estudi. Les 348 persones amb nivells de vitamina D per sota de 20 nanograms per mil·lilitre (ng/ml) van començar amb suplements amb 400 unitats internacionals de vitamina D i 500 mil·ligrams de calci dues vegades al dia, mentre que aquells amb nivells de vitamina D iguals o superiors a 20 ng/ml no van rebre suplements. Les 512 persones del grup d'observació no van controlar els seus nivells de vitamina D i no van rebre suplements.

Els del grup d'intervenció que van prendre els suplements van tenir una taxa de recurrència més baixa per als episodis de vertigen que els del grup d'observació després d'un any. En concret, un 24% menys.

A més, es va donar un major benefici per a aquells que tenien més deficiència de vitamina D al començament de l'estudi. Els que van començar amb nivells de vitamina D inferiors a 10 ng/ml van veure una reducció del 45% en la taxa de recurrència anual, mentre que els que van començar amb nivells de vitamina D de 10 a 20 ng/ ml només van veure una reducció del 14%. El 38% de les persones del grup d'intervenció va tenir un altre episodi de vertigen, en comparació amb el 47% de les del grup d'observació.

Jove patint vértigo

Jove patint vertigen

Segons els autors de l'estudi, "els nostres resultats són emocionants perquè fins ara anar al metge perquè faci moviments del cap ha estat la principal forma en què tractem el vertigen posicional paroxístic benigne. El nostre estudi suggereix que un tractament econòmic i de baix risc, com la vitamina D i les pastilles de calci, pot ser eficaç per prevenir aquest trastorn comú i recurrent".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat