Aquest estiu s'han pogut veure diferents estratègies dels països per intentar captar turistes. Des d'oferir-se com a paradís lliure de coronavirus fins als que estaven disposats a pagar l'allotjament del turista durant la quarantena si s'infectava. I una bona mostra de l'efecte de la Covid és veure els carrers pràcticament buits i tot de cartells 'd'en venda' o 'per a llogar'. El comerç agonitza per la pandèmia i la falta de demanda ha deixat un 35% dels establiments buits a Catalunya.

De fet, la crisi del coronavirus també ha revelat la dependència del turisme d'alguns eixos comercials que han quedat orfes per la manca de visitants, com la Rambla de Barcelona. Els comerciants confien ara en les vendes de Nadal i adverteixen que, si no van bé, la situació serà "molt complexa". "Si no tenim una campanya relativament bona, hi haurà una mortalitat d'empreses molt important", alerta el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig.

Serà obligatori estar vacunat per viatjar?

Això, però, podria canviar. L'anunci de Pfizer d'haver desenvolupat una vacuna amb el 95% d'efectivitat o el de Moderna amb un 94,5% o la russa Sputnik V ha donat un bri d'esperança al sector. Tot i això, prudència. Els experts asseguren que caldrà esperar per saber si la manera de viatjar ha canviat o no. L'especialista en viatges i metgessa de la Trailfinders Travel Clinic del Regne Unit, Felicity Nicholson, explicava en una entrevista a la CNN que els països primer vacunaran a la població de risc, gent gran, personal mèdic i altres treballadors essencials.

mur de berlin unsplash

Una de les imatges del mur de Berlín / Unsplash

Cal remarcar, a més, que tot i les dades respecte a l'efectivitat d'aquestes tres vacunes i altres que estarien en fase tres, han sorgit problemes importants de logística i de transport. Sense anar més lluny, la vacuna de Pfizer s'ha de conservar a una temperatura de, com a mínim, 70 graus sota zero. A més, també hi ha problemes relacionats amb el cost de les vacunes, fet que també podria provocar que tot anés més a poc a poc.

I tot i l'esperança, Nicholson creu que la recuperació no serà ràpida. L'experta opina que, la vacunació podria convertir-se en element indispensable per a alguns països per poder travessar fronteres. De fet, no seria gens forassenyat haver d'afegir als accessoris de viatge un certificat de vacunació. D'aquesta manera, té la sensació que els països amb un nombre de gent gran important o població vulnerable podrien exigir proves.

Com seran els viatges? 

Malgrat la prudència, el propietari de Travelbag, Travel Republic i Netflights. John Bevan, detallava també a la cadena nord-americana que les reserves havien pujat de manera significativa. Cosa que molt probablement en farà pujar els preus. Ara bé, la crisi econòmica derivada del coronavirus podria veure's reflectida també en la manera de viatjar i en els viatges que es faran. 

istambul  unsplash

Istanbul, Turquia / Unsplash

Els que s'ho puguin permetre, intentaran fer el viatge de les seves vides. De fet, el cofundador de tours de luxe Black Tomato Tom Marchant, remarcava que la majoria de clients voldrien fer especial el primer viatge. Precisament per això, té la sensació que la gent no farà petits viatges sinó que en farà un o dos més llargs. 

És a dir, si fa només uns mesos la tendència semblava indicar tot just el contrari, el coronavirus podria revertir la situació. En un informe del 2019, les dades parlaven per si soles. El 61% dels espanyols preferia canviar el tradicional mes de vacances per les microescapades distribuïdes al llarg de l'any. Així ho destaca l'Informe de Tendencias de Viaje de Avis 2019, que suggeria aquest canvi de tendència. Ara, però, tal com exposa l'expert, el coronavirus podria fer valorar més la possibilitat de capbussar-se en un o dos llocs.

 

Imatge principal: ciutat polonesa de Gdansk / Unsplash