Encara que al llarg de la vida, mantenir uns nivells d'ansietat relatius és una cosa absolutament normal, i pot arribar a ser útil per afrontar els reptes del dia a dia, quan no desapareix o creix en intensitat, les conseqüències per a la salut poden ser importants.

A més dels trastorns psicològics que poden derivar-se, un altre tipus de conseqüències com el debilitament del sistema immunològic, l'envelliment prematur, l'insomni, el cansament crònic, els problemes dermatològics, les malalties cardíaques o la disfunció sexual són també molt freqüents en aquelles persones que pateixen una ansietat continuada.

En aquest sentit, el millor consell és anar a un especialista per començar un tractament adequat a cada persona, que pot incloure una teràpia psicològica o la prescripció de medicació. Però a més d'aquestes vies, dur a terme una sèrie d'accions durant el dia poden ajudar a baixar els nivells d'ansietat i fomentar la relaxació corporal. Les següents són algunes de les tècniques més destacades.

Relax

Exercicis de respiració

Aprendre a respirar correctament i fer exercicis respiratoris relaxants té efectes molt beneficiosos per al nostre organisme. Ajuden a controlar la pressió arterial i la freqüència cardíaca. Una bona tècnica és la respiració abdominal que consisteix a ajeure's de cara amunt, aclarir la ment, posar una mà a l'abdomen i una altra sobre el pit, agafar aire pel nas i expulsar-lo per la boca sense enlairar les mans. Es poden realitzar de sis a deu respiracions lentes per minut.

Relaxació muscular progressiva

Consisteix a enfocar la ment als diferents músculs del cos, seguint un ordre de baix (les cames) cap a dalt (el coll) tensant lentament durant cinc segons i després relaxant cada grup muscular-ne uns altres trenta. Mentrestant, cal ser conscient de les sensacions físiques que produeix l'exercici.

Escoltar música i prendre una infusió calenta

La música té un efecte relaxant sobre el cervell que ha estat provat en nombrosos estudis. El més adequat és buscar una postura còmoda, posar una música relaxant, destensar els músculs i tancar els ulls. Si es pot acompanyar amb una infusió els efectes seran encara més grans.

Infusión

La visualització guiada

Es tracta d'una forma de meditació que consisteix a imaginar una escena en la qual s'estableix pau, allunyant la tensió i l'ansietat. Pot ser una platja, un bosc, un lloc que roman en el record de cada persona... Cal tancar els ulls i imaginar-se aquest lloc intentant fer servir els sentits: veure-ho, sentir-ho, olorar-lo i sentir-ho. És aconsellable incorporar els màxims detalls sensorials possibles.

Escriure

Per a algunes persones, asseure's tranquil·lament i posar-se a escriure sobre els sentiments, l'estat anímic o sobre el que ha passat durant el dia és una tècnica infal·lible per deixar enrere l'estrès i l'ansietat. És necessari crear una atmosfera que afavoreixi la relaxació i no posar-se un límit de temps per fer-ho amb tranquil·litat.