Sempre que sigui possible tenir-les, els beneficis de tenir animals a casa estan més que demostrats. Resulten uns acompanyants perfectes en molts casos, que contribueixen a millorar l'ambient familiar i poden resultar molt útils en determinades circumstàncies. Fins i tot en aspectes fins ara desconeguts.

Per exemple, un estudi realitzat pel centre Johns Hopkins Medicine que acaba de publicar-se, conclou que estar a prop d'un gos o un gat des d'una edat primerenca, disminueix la possibilitat de desenvolupar esquizofrènia en l'edat adulta. Segons expliquen en un estudi, els trastorns psiquiàtrics greus s'han associat amb alteracions en el sistema immunitari vinculades a exposicions ambientals ens els primers anys de vida, i ja que les mascotes domèstiques sovint es troben entre les primeres coses amb què els nens tenen contacte, és lògic que existeixi una connexió entre ambdues circumstàncies.

Gats

En la investigació, van estudiar la relació entre l'exposició a un gat o un gos domèstics durant els primers 12 anys de vida i un diagnòstic posterior d'esquizofrènia o trastorn bipolar. Per a l'esquizofrènia, els investigadors es van sorprendre en veure una disminució estadísticament significativa en el risc que una persona desenvolupi el trastorn si s'exposa a un gos al principi de la vida. Encara que es necessiten més estudis per confirmar aquesta troballa, el que sí que queda clar és que aquest vincle resulta molt beneficiós mentalment per als més petits.

Però no només això. També està demostrat que una mascota atenua notablement els sentiments de solitud que experimenten algunes persones, bé sigui per circumstàncies de la vida com l'envelliment, en el cas de les persones grans, o perquè es pateix algun trastorn, com una depressió.

De la mateixa manera, tenir un animal a casa s'ha relacionat en nombroses ocasions amb un augment de l'autoestima. El fet que les mascotes solen presentar molta fidelitat als seus amos, així com la bona resposta davant de l'afecte que reben, influeix notablement en el benestar emocional de les persones que els acullen a casa.

Amb els animals domèstics també creix el sentiment de felicitat. Les persones que tenen animals hi solen compartir jocs molt sovint. Doncs bé, aquests jocs provoquen un augment dels nivells d'oxitocina en l'organisme, que al seu torn estimula la producció de serotonina i la dopamina, alhora que el cortisol disminueix. Totes aquestes hormones estan relacionades amb la salut mental dels individus, ja que generen benestar, disminueixen els nivells d'estrès i la tristesa i contribueixen que millorin símptomes de la depressió i altres trastorns psiquiàtrics.

Retriever

Una altra de les raons que fan interessant el fet de tenir una mascota és que generen un sentiment de responsabilitat i poden millorar les relacions socials dels seus amos. Tenir un animal a casa implica cuidar-lo i respectar les seves necessitats, la qual cosa pot venir molt bé per treballar aquestes conductes en els nens. A més, el fet d'haver de treure'ls al carrer, en els casos en què calgui fer-ho, fa augmentar la vida social i genera noves relacions interpersonals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat