La Xarxa de Vigilància del Genoma de Sud-àfrica (NGS-SA) ha presentat aquesta setmana alguns dels resultats preliminars del seu estudi de la variant òmicron davant de la comissió de salut del Parlament del país. Segons sembla, encara necessiten una mica més de temps per acabar amb resultats concloents, però ja s'han deixat entreveure algunes pistes de què podria passar i què no. L'efecte de les mutacions combinades de la variant en el comportament del virus és una incògnita. Malgrat tot, tal com assenyala El País, entre les dades que han aconseguit confirmar, destaquen que la transmissibilitat és més alta, les vacunes eviten l'hospitalització tot i els pacients afectats tinguin la vacunació completa, el risc de reinfecció és més alt i l'efecte de la medicació (dexametasona) no s'altera perquè no tracta el virus sinó que calma els símptomes. Ara bé, sobre si el virus és o no més greu, insisteixen que en haver-se contagiat sobretot joves d'entre 20 i 39 anys amb més capacitat immunològica per resistir la covid, de moment no poden concloure res.  

Richard Lessels, expert en malalties transmissibles i que ha presentat l'informe, ha destacat que la genètica de la variant òmicron és diferent de la delta o de variants anteriors. "No ens preocupa tant el nombre de mutacions sinó on es concentren, perquè moltes ho fan a la proteïna S i, en concret, en parts clau, importants en l'accés a les nostres cèl·lules. No sabem si els anticossos podran vèncer-les". 

Tampoc no s'ha mullat gaire amb la perillositat de la variant. "És massa aviat per dir com és de perillosa l'òmicron, perquè ha estat detectada fa molt poc". "No sabem si en veurem casos més greus o no", ha destacat. 

La variant de les múltiples mutacions

Se sap, segons destaca el diari The Guardian en un article, que òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-n'hi 10 just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.

Malgrat tot, es creu que fins i tot amb aquests canvis encara hi haurà àrees —és a dir, epítops— a les quals els anticossos i les cèl·lules T, que creixen en resposta a una infecció o vacunació prèvia, podrien respondre.

Les evolucions del virus

La gent no hauria d'assumir que la covid evolucionarà per convertir-se en una malaltia més lleu. Així ho ha posat de manifest el cap del grup d'anàlisi i modelatge de brots de malalties a l'Imperial College de Londres, Neil Ferguson. Segons ha destacat, l'amenaça que representa la variant del coronavirus òmicron no estarà clara fins a finals de desembre. 

D'aquesta manera, el científic ha exposat que l'evolució del virus podria provocar una propagació més ràpida i fàcil i al mateix temps tampoc s'hauria de tornar més perillós. 

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid