George Fu Gao i Weifeng Shi adverteixen del potencial pandèmic de la grip H5N8. Els dos científics, que el 2019 van participar en la identificació del coronavirus, han publicat un article a la revista Science on alerten del perill que aquest virus, que afecta les aus, té potencial zoonòtic i pandèmic en demostrar-se la seva capacitat de "ser transmès als mamífers, inclosos els humans". 

Aquest patogen circula per Europa des del 2014 causant brots que han afectat milions d'aus de corral i, segons recullen George Fu Gao i Weifeng Shi, el febrer passat es van notificar els primers casos d'infecció en humans. Aquests van tenir lloc a Rússia i van afectar un total de set treballadors. 

Malgrat que al text reconeixen que ara per ara no hi ha casos registrats de "transmissió entre humans", consideren que aquest virus es pot convertir en una amenaça no només per a la cria d'aus de corral a tot el món, sinó també per a la "salut pública mundial". Una preocupació que justifiquen per la migració de les aus, que en facilitaria la propagació, i la capacitat de mutació del virus.

Asseguren, però, que les tècniques modernes i la desaparició de les petites explotacions avícoles en l'àmbit familiar poden ajudar a controlar el virus. Aposten per l'augment de les grans granges modernes i la divulgació, a més de les mesures de protecció personal, per contrarestar el virus.

Amb tot, l'OMS no ha encès les alarmes pel que fa al perill que l'H5N8 suposa per als humans. En aquest sentit, destacaven que malgrat la infecció de set humans, aquests es van mostrar asimptomàtics durant tot el seguiment i que la transmissió es va produir d'animals a humans i no entre humans. El Centre Europeu para la Prevenció i Control de Malalties ha assegurat que el risc és "baix" per als treballadors avícoles i "molt baix" per a la població general.

 

 

Imatge principal, gallines en una explotació avícola / ACN