La visita al dentista i l'exploració dental ajuda a la detecció preventiva de la celiaquia fins i tot abans que apareguin els primers símptomes en el sistema digestiu o en altres parts del cos, segons ha explicat l'ex patró de la Fundació de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració i col·laborador de Compromís i Seguretat Dental, el doctor Héctor J. Rodríguez Casanova.

La celiaquia afecta l'esmalt de les dents, a la descoloració d'aquests i al mal desenvolupament de l'esmalt. En el primer cas apareixen punts marrons, groguencs o blanquinosos. En el segon cas, l'esmalt no té un aspecte homogeni i pot semblar més translúcid. A més, afecta al desenvolupament de les dents provocant retard en el seu creixement o que creixin de forma asimètrica.

"Aquesta exploració té dos objectius: el primer comprovar la salut bucal general dels pacients i, si escau, detectar la presència d'aquesta malaltia. El segon objectiu és prevenir els efectes de la celiaquia en la salut bucodental", ha assenyalat el doctor.

Així mateix, en l'àmbit de la cavitat bucal, la malaltia celíaca provoca aftas recurrents, lesions bucals que apareixen en els teixits tous de la cavitat oral, que desapareixen soles, però solen reaparèixer i arribar a afectar la qualitat de vida de la persona que les pateix.

També provoca la 'síndrome de la boca seca' en alterar les glàndules salivessis, disminuint la producció de saliva, la qual cosa provoca sequedat bucal que pot dificultar la parla, la masticació o la deglució i provocar halitosis. Com la saliva és l'encarregada de regular l'acumulació de bacteris en la boca i de contrarestar els seus efectes, un nivell inadequat de saliva afavoreix l'aparició de càries i malalties de les genives.

Segons el doctor, per a prevenir els seus efectes, una vegada detectada la malaltia és necessària una higiene bucodental diària que faciliti la correcta eliminació de la placa dental, "imprescindible per a evitar la càries i la malaltia de les genives".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat