El Departament de Salut immunitzarà els nadons contra el virus respiratori sincicial, causant de la bronquiolitis, amb un anticòs monoclonal a partir de l'octubre. El conseller Manel Balcells ha oficialitzat l'anunci aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio i ha explicat que rebran aquesta dosi coberta pel sistema públic tots els infants que neixin a partir d'aleshores i els que hagin nascut abans i tinguin fins a cinc mesos. El conseller ha indicat que aquests anticossos monoclonals són unes defenses amb una efectivitat "molt alta, d'entre el 80% i el 85%" per prevenir la bronquiolitis. D'altra banda, el conseller creu que la vacuna contra la covid-19 de l'empresa Hipra estarà "en ple funcionament" aquest hivern a Catalunya.

Els serveis de pediatria dels hospitals van estar al límit durant la tardor del 2022, ja que la bronquiolitis es va disparar a Catalunya, i fins i tot va superar el pic de 2019. A causa d'això, a l'Hospital Vall d'Hebron i a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona van acabar doblant els llits de les UCI pediàtriques per fer front al brot. 

Què és la bronquiolitis

La bronquiolitis és la inflamació dels bronquíols (les petites vies respiratòries del pulmó) i és més freqüent en els mesos freds de l'any (de novembre a març). Els infants més afectats són els menors de dos anys, tot i que els de 2 a 4 anys també es veuen afectats per la malaltia perquè les restriccions contra la covid-19 van impedir que s'exposessin al virus

Els símptomes de la bronquiolitis poden variar molt. Acostuma començar com un refredat, amb moc nasal, tos i, de vegades, febre. Després d'un o dos dies, la tos empitjora i el nen té una respiració més agitada. Alguns poden tenir, a més, dificultat per respirar i sorolls al pit com xiulets o xiulets. Es contagia principalment tocant objectes en què solen quedar gotes de saliva o mucositat amb el virus i després tocant-se els ulls, el nas o la boca. També es pot contagiar inhalant partícules infectades provinents d'alguna persona, en tossir o esternudar. I es propaga fàcilment al si de la família, a les escoles bressol i a les sales dels hospitals o centres sanitaris.

Aquest virus és el més freqüent de novembre a març coincidint amb la tardor i l'hivern, segons assegura el grup hospitalari Quirón Salut. El curs natural de la bronquiolitis pot durar entre 7 i 10 dies. Però és entre el segon i tercer dia quan es pot donar un empitjorament. És important que pares i cuidadors sàpiguen reconèixer els signes i símptomes de dificultat respiratòria que els ha d'alertar per avançar la cita amb el pediatre o acudir a un centre sanitari.