L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat aquest dijous el seu vistiplau a Bimervax, la vacuna catalana del laboratori Hipra. El vistiplau és per administrar el vaccí com a "reforç" per a persones més grans de 16 anys que ja hagin rebut sis mesos abans una dosi d'una vacuna d'ARNm, com Pfizer o Moderna, segons ha informat l'EMA en un comunicat. L'agència ha confirmat que Bimervax "ja disposa de dades prou sòlides" sobre la qualitat, seguretat i immunogenicitat de la vacuna i considera que "els beneficis superen els riscos", i per tant en recomana l'autorització de comercialització a la UE. Així, la vacuna catalana s'ha convertit en la novena vacuna amb el suport de l'EMA contra la covid-19.

L'última paraula sobre l'autorització de la llicència de comercialització de Bimervax la tindrà la Comissió Europea, però cal recordar que el passat mes d'agost va signar un contracte amb Hipra que dona dret als països europeus a adquirir fins a 250 milions de dosis d'aquesta vacuna, un cop autoritzada. El següent pas d'Hipra serà exportar el vaccí, i de fet, ja està en contacte amb altres regions com els Estats Units i l'Amèrica Llatina. Les condicions de Bimervax per a ser exportada són favorables, ja que no necessita congelació en el transport o l'emmagatzematge. 

Bimervax és més eficaç contra les variants beta i òmicron

La decisió de l'EMA ha arribat després d'una anàlisi que s'ha allargat durant un any. L'estudi principal és un assaig que ha comparat la resposta immunitària desencadenada per Bimervax amb la de Pfizer en 765 adults. "Encara que Bimervax va desencadenar la producció de nivells més baixos d'anticossos contra la soca original de SARS-CoV-2 que Comirnaty, va conduir a nivells més alts d'anticossos contra les variants beta i òmicron, i nivells comparables contra la variant delta", va detallar EMA. 

Els efectes secundaris més comuns observats als assajos amb Bimervax van ser dolor al lloc de la injecció, mal de cap i muscular, i cansament, que, en general, van ser de lleus a moderats i van desaparèixer pocs dies després de la vacunació.

Hipra celebra la decisió de l'EMA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha compartit la notícia de la decisió de l'EMA i ha afirmat que "avui és un dia per recordar a la història de la sanitat i la ciència del nostre país". També ha volgut felicitar el laboratori Hipra i les institucions públiques "que ho han fet possible". 

El laboratori d'Hipra, establert a Amer, també ha celebrat la decisió. La vicepresidenta executiva i directora d'R+D i Registres d'Hipra, Elia Torroella, ha qualificat aquest dijous com "un dia molt especial i emotiu per a tot l'equip" i ha reivindicat que la vacuna catalana és "de nova generació" i que respon a les necessitats actuals davant de la pandèmia. "Això és gràcies a l'esforç, el compromís, el coneixement, la il·lusió, la perseverança i l'optimisme de l'equip d'Hipra juntament amb molts investigadors i centres de recerca, hospitals, professionals sanitaris i professionals experts a moltes àrees", ha subratllat.