Catalunya ha detectat un cas de pòlio en un nen que havia viatjat al Pakistan, segons ha avançat Efe aquest dijous. Va ser al febrer quan les autoritats sanitàries van detectar un cas de poliovirus vacunal o Sabin-like del tipus 1 en un nen de dos anys que va acudir a urgències al gener per una infecció respiratòria, després d'haver viatjat al país asiàtic. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha informat del contagi aquesta setmana i ha assegurat que "després de la investigació epidemiològica i les actuacions efectuades des de Salut Pública, en col·laboració amb les entitats de suport, no s'ha produït cap contagi secundari ni transmissió comunitària".

El 15 de febrer es va notificar des d'un laboratori de la xarxa sentinella del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions de Catalunya (Sivic) del Departament de Salut la detecció d'un poliovirus vacunal, dins les tasques rutinàries de vigilància virològica dels virus respiratoris. La mostra corresponia a un pacient de dos anys que havia acudit a urgències un mes abans, el 15 de gener, per un quadre compatible amb una infecció respiratòria. El nen va estar hospitalitzat entre el 17 i el 21 de gener per bicitopènia en el context de grip A.

Correctament vacunat

El petit va viatjar amb la família del 7 de novembre fins al 19 de desembre al nord-est del Pakistan, on la pòlio és una malaltia endèmica i on es promouen campanyes massives de vacunació amb vacuna oral. En aquest sentit, el nen havia estat correctament vacunat a Catalunya amb tres dosis de VPI, el tipus de vacuna que s'usa principalment en països on el poliovirus salvatge ha estat erradicat. Cal destacar que el pacient no va presentar símptomes neurològics compatibles amb una infecció de pòlio, de la qual n'és asimptomàtic.

Quan es va rebre l'alerta, es van enviar mostres al Centre Nacional de Microbiologia i es va posar en marxa el pla d'acció per a l'erradicació de la poliomielitis a l'estat espanyol, tenint en compte l'alta immunitat de la població general. D'aquesta manera, es van identificar els contactes propers al nen i als professionals sanitaris que van tenir contacte amb el cas. El 20 de febrer es van processar vuit mostres del cas i dels contactes propers, que van ser totes negatives —excepte la del pacient ja conegut, que va tenir una baixa càrrega viral—.

Tancat el seguiment del cas

També es va estudiar una altra mostra respiratòria d'un convivent familiar que va acudir a urgències amb el nen, amb resultat positiu només per a la grip A. Cap dels contactes propers ha presentat una situació clínica compatible amb la poliomielitis durant tot el període i no hi ha hagut altres possibles exposicions en àmbits fora del familiar. Paral·lelament, es van recollir mostres dels col·lectors d'aigües residuals de la zona del domicili del pacient, que també van donar negatives, igual que els mostrejos mensuals anteriors i posteriors. "Per l'evolució del pacient i dels seus contactes es dona el seguiment per tancat", han indicat les fonts. 

Les elevades cobertures de vacunació contra el virus de la poliomielitis i les bones condicions tant higièniques com sanitàries a Catalunya han portat les autoritats sanitàries a considerar que "hi ha un risc molt baix de transmissió d'aquesta malaltia". "Tenint en compte la persistència del poliovirus en zones endèmiques del món, especialment a l'Afganistan i Pakistan, no es pot descartar a escala global que puguin aparèixer altres casos importats", han avisat les fonts.

Què és la pòlio?

La poliomielitis és una malaltia molt contagiosa que afecta sobretot menors de cinc anys i causa paràlisi permanent en un de cada 200 casos d'infecció, amb una mortalitat del 2 al 10% en els casos de paràlisi. El virus es transmet de persona a persona, principalment per via orofecal o mitjançant l'aigua i aliments contaminats. Es multiplica a l'intestí, des d'on podeu envair el sistema nerviós i causar paràlisi.

El període d'incubació sol ser de 7 a 10 dies, tot i que pot oscil·lar entre 4 i 35 dies. Fins a un 90% dels infectats són asimptomàtics o només presenten símptomes lleus, de manera que la malaltia pot passar desapercebuda. El poliovirus d'origen vacunal és un poliovirus que ha derivat a partir dels continguts originalment a la vacuna antipoliomelítica oral (HPO).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!