Greu accident als Països Baixos. Les autoritats del país han detectat una fuga d'un tipus de virus de la pòlio, ja erradicat en una fàbrica de vacunes situada prop d'Utrecht. L'episodi ha afectat un treballador de les instal·lacions que estava vacunat i ha passat la infecció de manera asimptomàtica. Malgrat això, per raons de seguretat, aquest treballador ha estat aïllat en unes instal·lacions especials des del 8 de desembre fins al passat 11 de gener, ja que, segons sembla, excretava el virus a través de la femta. 

Tal com destaca El País, les investigacions obertes per les autoritats no han detectat més contagis. Els resultats d'aquestes investigacions han estat publicats a l'últim número de la revista Eurosurveillance, del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC). Es tracta de l'incident d'aquestes característiques més greu ocorregut en dècades a la Unió Europea. De fet, per rebuscar quelcom semblant, cal situar-se l'any 2014 i a Bèlgica, quan un error humà en una instal·lació de la farmacèutica GlaxoSmithKline (GSK) va alliberar al medi ambient 45 litres d'una solució amb virus viu de la pòlio. Aquesta vegada, però, cap persona va resultar infectada i les autoritats van establir que no hi havia risc per a la població.

Quan van passar els fets?

El mateix diari constata que les alarmes es van disparar a principis de desembre. Va ser aleshores que es va detectar el virus en unes anàlisis rutinàries de vigilància realitzades pel Laboratori Nacional de Pòlio dels Països Baixos en aigües residuals recol·lectades el 15 de novembre. Les proves, però, no es van fer sota cap sospita, sinó que és quelcom habitual. En aquest sentit, es fan cada tres setmanes en instal·lacions considerades essencials, com les dedicades a la producció de vacunes i laboratoris de diagnòstic. L'objectiu principal és detectar qualsevol fuga. El virus va ser detectat en una mostra presa a la companyia Bilthoven Biologicals (BBio). Quan es va detectar presència d'aquesta soca, l'empresa va informar que ha “paralitzat totes les activitats amb poliovirus actius” fins que les causes de l'incident “quedin completament aclarides i tots els processos hagin estat revisats”.

Quina soca del virus s'ha escampat?

El País constata que la forma del virus implicada ha estat un cep del tipus 3 salvatge (WPV3-Saukett G), detectat per última vegada de forma natural a Nigèria i que l'OMS va declarar erradicat l'octubre de 2019. Dels tres tipus de virus de pòlio salvatge, només l'1 continua produint casos al món. És endèmic de Pakistan i Afganistan, encara que fa un any va ser detectat també a Malawi. El tipus 2 també va ser declarat erradicat, el 2015, després d'haver estat diagnosticat per última vegada a l'Índia el 1999.

Després de la seva detecció en aigües residuals, les autoritats dels Països Baixos van iniciar una investigació sobre tots els empleats de la companyia que haguessin tingut accés les tres setmanes anteriors a zones de treball on es manipula el virus. Les conclusions van donar un nombre total de 51 persones. Aquestes persones van ser investigades i se'ls va fer un seguiment exhaustiu, que segons el mateix diari, consistia a prendre dues mostres de femta i una de sèrum. Una de les mostres va resultar positiva. Va ser aleshores que es van començar a a activar tots els mecanismes de prevenció i aïllament per evitar contagis. 

 

Imatge principal: Amsterdam / Unsplash