El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha avançat que el seu govern plantejarà de forma imminent abordar la supressió de l'obligatorietat de portar mascareta en espais oberts, una cosa que pretén que cristal·litzi abans que acabi el mes de juny.

emiliano garcia page castilla la taca EFE

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page / EFE

Durant la seva intervenció en l'acte institucional del Dia de Castella-la Manxa, García-Page ha dit que en tot cas es tracta d'un extrem que vol afrontar "amb coherència nacional" i previ plantejament al govern espayol de la mà de la resta d'autonomies.

Tot això perquè sigui una "decisió madura" a prendre en les properes setmanes i abans que es compleixi un any de l'entrada en vigor de l'ús obligatori d'aquest material sanitari.

Això és possible, ha apuntat, "gràcies a un procés de vacunació enormement positiu" que el fa ser "optimista". "El poble espanyol ha complert, la manera de ser que tenim, però ha complert com pocs a Europa. Sincerament, a les cases i fora d'elles. I això mereix dedicar-los un reconeixement", ha assenyalat.

Garantir que baixa el risc

Fa 15 dies, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, assegurava que es preveu reduir aviat l'ús de la mascareta en els espais exteriors. "És cert que en exteriors les mesures, com l'ús de mascaretes, és molt possible que d'aquí a no gaires dies es puguin reduir, però hem de garantir que els riscos van baixant", remarcava Simón. Aquesta mesura es contempla per la reducció del nombre de casos, així com pel bon funcionament de la campanya de vacunació.

Amb tot, Simón demanava precaució i deia que no hi ha una data específica per alleujar les mesures de protecció de la Covid com el fet que no es porti la màscara en espais exteriors. "Encara no tenim ni una incidència, ni una cobertura de vacunació, ni una immunitat comunitària prou alta per relaxar les mesures de protecció personal", precisava.

Per Simón, el moment ideal per treure's la mascareta en els espais públics seria quan totes les autonomies registressin una incidència acumulada inferior als 150 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies.

 

Foto principal: Dues mascaretes FFP2 / Europa Press