El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha enviat una carta a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, perquè abordi l'infrafinançament i la manca de sanitaris. Així ho ha comunicat el Departament de Salut aquest dilluns, que ha precisat que la missiva és per "posar de manifest la necessitat d'abordar amb la màxima celeritat els dos principals reptes del sistema sanitari". Per una banda, "la manca de professionals"; per una altra, "l'infrafinançament crònic".

En aquesta carta, Argimon remarca quant a la planificació de les necessitats de professionals "no es pot continuar pensant com fa 30 anys" i que cal abordar la formació, tant del pregrau com del postgrau. Alhora, també s'ha d'afrontar "la modificació de la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries del 2003, entre altres qüestions, totes elles de competència estatal". El conseller de Salut també s'ha mostrat favorable al manifest impulsat per Euskadi i Galícia per impulsar mesures urgents per a la incorporació de més professionals de medicina a l'atenció primària. Finalment, ha remarcat que "una planificació adequada requereix un finançament adequat".

Estabilització de sanitaris i restriccions davant la covid

Argimon ha enviat aquesta carta en la vigília que el Consell de Ministres aprovi l'estabilització de 67.300 professionals sanitaris de tota l'administració, que passaran així a ser fixos, segons va avançar recentment el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una roda de premsa aquest matí a Barcelona, el conseller de Salut ha considerat que "és un anunci més dels que ja ens té acostumats" el president Sánchez i del qual ha assegurat que no tenia constància fins que el va conèixer pels mitjans de comunicació.

En la mateixa roda de premsa, Argimon també ha descartat desplegar restriccions davant del repunt de casos de covid-19, malgrat que ha insistit en la idea d'incrementar les mesures de precaució. Així doncs, ha reivindicat que el coronavirus ha vingut per quedar-se i que cal aprendre a conviure-hi. En aquest sentit, el conseller de Salut ha avançat que el comitè científic assessor del Govern per a la covid-19 ultima un decàleg de recomanacions davant l'augment de contagis i hospitalitzacions. Entre aquestes recomanacions destaca la del fet que es compleixi amb l'ús de la mascareta en els espais on està indicat per a tothom (com el metro i altres transports públics).

Salut mental d'infants i joves

En qualsevol cas, aquest dilluns s'ha posat en marxa el Programa d'atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental. Es tracta d'una nova alternativa assistencial domiciliària i centrada en l'entorn natural de la persona, per a infants i joves amb trastorn mental i que viuen situacions de risc psicosocial que els impedeixen l'ús de recursos i dispositius d'atenció dels que es disposava fins ara. "Aquest programa neix de la necessitat de canviar l'enfocament de l'atenció a la salut mental: ara busquem ser més proactius, més resolutius i anar allà on existeixen les necessitats, actuants en l'entorn natural de les persones", ha destacat Argimon.

El programa s'adreça específicament a infants i joves d'edat compresa entre 6 i 17 anys, amb sospita o confirmació diagnòstica de trastorn mental, que presenten una crisi de tipus psicopatològic i condicions de vulnerabilitat sociofamiliar. El conseller Argimon ha recordat que la salut mental és una prioritat del Departament de Salut i ha reblat: "La salut mental ens interpel·la a tots i totes, perquè millorar l'atenció de la salut mental és millorar la cohesió social, ja que no implica només reforçar serveis sanitaris. Parlar de salut mental vol dir parlar educació, habitatge, treball, etc.".