La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recomanat l'ús de mascareta davant l'augment de casos de coronavirus que s'estan registrant a Espanya. En aquest sentit, ha demanat prudència i ha fet una crida a aplicar-se la dosi de reforç a tots aquells que encara no se l'hagin posat, mentre s'espera que la Ponència de Vacunes determini sobre la quarta dosi i "quan" convé inocular-la. Davant la proposta de Catalunya de demanar una quarta dosi per a les persones més grans de 80 anys i als usuaris de residències. Darias ha afirmat que se seguirà el criteri que marquen la Ponència de Vacunes. Sobre aquesta qüestió ha assegurat que hi haurà una quarta dosi, però encara falta determinar quan serà. La ministra ha detallat que la Ponència manté reunions de manera periòdica per analitzar com evoluciona la situació, i ho seguirà fent, així doncs, ha afirmat que des del Ministeri s'estarà "a l'espera de les seves noves propostes per a saber quan procedir a la vacunació a aquestes persones o qualsevol altra decisió que pugui adoptar".

"El Ministeri seguirà de la mà de l'assessorament de les persones expertes, que ens han portat a ser el país referent en vacunació mundial, amb una estratègia de vacunació que ha estat modèlica i que tots els països ens miren a nosaltres i ens pregunten com ha estat capaç avui dia d'haver inoculat 95 milions de dosis i tenir al 92,7% de la població major de 12 anys amb pauta completa, estem parlant de xifres absolutament importants, espectaculars, i amb més del 50% de persones amb dosis de reforç", ha dit la ministra. Pel que fa a l'augment de casos de covid que s'està veient en les darreres setmanes, ha assenyalat que, com es fa des de l'inici de la pandèmia, es continua monitorant de manera "permanent l'evolució" i ha indicat que l'increment de casos, principalment, s'està donant a conseqüència de l'augment de nous subllinatges d'òmicron, com són els BA4 i BA5, que té major transmissibilitat però menor gravetat que els detectats en etapes anteriors.

Vacunes

Sobre les noves vacunes adaptades a les noves subvariants, que s'esperen que arribi a la tardor, Darias ha explicat que "estan a l'espera de concretar la decisió sobre quin tipus", una decisió que segons ha explicat dependrà que els laboratoris presentin els assajos clínics d'aquestes noves vacunes a l'Agència Europea del Medicament perquè puguin ser aprovades. "Estem en un moment a l'espera, perquè per descomptat poder comptar amb vacunes adaptades a variants, com així figura en els contractes que ha signat el govern d'Espanya al costat de la Unió Europea amb les companyies farmacèutiques, contractes importants de compra centralitzada, per a estar sempre en la millor disposició per a continuar fent front al virus", ha dit. El president càntabre, Miguel Ángel Revilla, que ha acompanyat a la ministra en la seva visita a l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla, ha aprofitat per a preguntar-li "com va la vacuna espanyola" enfront de la covid, la ministra ha assegurat que segueix "el seu curs i espera que pugui per aquesta tardor". "Tenim totes les nostres expectatives posades en la vacuna espanyola", ha dit. 

Més enllà de les vacunes, la titular de sanitat ha recordat que el govern espanyol també ha adquirit altres medicaments que són "molt importants per fer front a la covid", entre aquests ha ressaltat, l'antiviral Paxlovid, dels quals s'han comprat 344.000 tractaments per 280 milions, que ajuden a evitar que una persona contagiada pugui desenvolupar malaltia greu, i l'Evusheld, que s'utilitza per protegir del contagi a persones que, per si mateixes, no generen anticossos.