El càncer de pulmó, infreqüent fa uns anys en dones, ja és la segona causa de mort relacionada amb el càncer entre les dones de tot el món a causa de l'augment de les fumadores amb el pas dels anys.

Així ho ha advertit l'oncòloga i cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l'Hospital Vall d'Hebron, Enriqueta Felip, copresidenta del Congrés Internacional de Càncer de Pulmó (WCLC 2019) que comença aquest dissabte a Barcelona i que dedicarà una de les seves sessions a parlar d'aquest canvi epidemiològic, clínic i social.

El congrés, que finalitzarà el pròxim dia 10, és la més gran cita internacional de referència en càncer toràcic, en la que participen més de 7.000 oncòlegs, cirurgians toràcics, pneumòlegs, radioterapeutes, radiòlegs, patòlegs, epidemiòlegs, biòlegs, personal d'infermeria i investigadors internacionals.

Enriqueta Felip Especialista càncer Vall d'Hebrón Foto WCLC
Enriqueta Felip, oncòloga i cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l'Hospital Vall d'Hebron. Foto: WCLC

Felip, que també és investigadora del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), ha destacat que als Estats Units hi ha més incidència de càncer de pulmó en dones joves que en homes joves i que "els patrons no s'expliquen completament per les diferències de sexe en els comportaments de fumar, per això cal identificar els factors de risc que juguen un paper en l'etiologia d'aquells tumors que apareixen en persones no fumadores".

Canvi d'hàbits socials

 "El canvi epidemiològic, clínic i social que s'està produint, en un tipus de càncer que fins fa uns anys era considerat típicament masculí, ha arribat a xifres colossals", ha advertit l'especialista. "El que fa uns anys era un tipus de tumor infreqüent en dones avui es tradueix en 725.352 nous casos de càncer de pulmó a l'any i 576.060 morts a causa d'aquest tumor", ha detallat. Això s'explica, segons Felip, amb el canvi d'hàbits socials, molt especialment pel tabac i l'augment de les dones fumadores amb el pas dels anys, encara que, malgrat existir una clara relació, també hi ha un augment de dones afectades de càncer de pulmó entre les no fumadores.

fumar
L'augment del consum de tabac, factor que ha fet augmentar el càncer de pulmó en les dones. 

Diversos investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) presentaran els seus treballs en aquest congrés, entre ells un sobre dades d'incidència de pacients que tenen diversos tumors primaris de pulmó. "Es tracta d'un estudi interessant perquè el risc de desenvolupar una segona neoplàsia, després del tractament d'un càncer primari inicial, està augmentant", ha dit Felip.

De fet, segons l'oncòloga, el càncer de pulmó representa una segona neoplàsia maligna primària comunment diagnosticada i el nombre de casos de pacients que pateixen més d'un tumor primari augmenta cada dècada. "Aquesta tendència és preocupant i exigeix una anàlisi amb deteniment", ha conclòs Felip.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat