El càncer de pell és una proliferació exagerada i anormal de cèl·lules que es produeix a l'epidermis, que és la capa superior de la pell. Se sol desenvolupar a la pell exposada al sol, però també pot aparèixer en zones de pell que normalment no estan exposades a la llum solar.

Existeixen tres tipus principals de càncers de pell: carcinoma basocelular, que deriva de les cèl·lules basals de l'epidermis; carcinoma escatós, que deriva de les cèl·lules escatoses de l'epidermis, i melanoma, que deriva dels melanòcits.

El melanoma, com detalla el dermatòleg del Centre Mèdic Teknon Joan Dalmau Arias, és un tipus de càncer de pell que s'origina quan els melanòcits creixen de manera descontrolada. És el càncer de pell més agressiu i en alguns casos pot causar fins i tot la mort, ja que, depenent del temps d'evolució, de la profunditat de la lesió i de l'agressivitat de les cèl·lules es pot estendre a altres parts del cos i produir metàstasi en altres òrgans.

A més, el doctor detalla que a la pell poden aparèixer melanomes en altres localitzacions, com la conjuntiva de l'ull o la mucosa bucal. El 90% dels melanomes estan pigmentats, però la resta no presenten pigment, els anomenats melanomes amelanòtics, que afegeixen més dificultat al seu diagnòstic i normalment empitjoren el pronòstic.

Quins factors de risc hi ha?

Els factors de risc més importants són les cremades solars, sobretot en la infantesa, l'exposició solar intermitent i repetida, els factors genètics i familiars que predisposen al desenvolupament de melanoma i alguns tipus de pell amb predisposició, ja que el risc de desenvolupar melanoma és inversament proporcional al grau de pigmentació de la pell.

Cal tenir en compte, diu, que les persones amb un gran nombre de nevus melanocítics, les persones amb nevus congènits gegants i les persones amb múltiples nevus atípics o displàsics tenen un risc més gran de desenvolupar melanoma.

Com identificar-los?

Els signes que han d'alertar sobre la possible presència d'un melanoma són el que es coneix com l'ABCDE. Qualsevol lesió Asimètrica, amb Vores irregulars, amb diferents Colors, amb un Diàmetre major de 0,5 cm i que hagi canviat en els últims mesos (Evolució) ha de ser consultada a un dermatòleg per descartar la presència d'una lesió sospitosa. Dalmau comenta que el seguiment de pacients amb múltiples nevus melanocítics i/o antecedent de melanoma previ s'ha de realitzar amb dermatoscòpia, i si és possible, amb epiluminiscència digital o fotoregistre anual, que permet analitzar els patrons sospitosos de les lesions pigmentades i a més facilita el control evolutiu i el seguiment de totes elles.

Quins tractaments hi ha?

El tractament del melanoma es basa en l'extirpació quirúrgica de tota la lesió. Segons la profunditat que tingui el tumor es faran en aquesta intervenció més o menys marges quirúrgics, i a més pot ser necessària la realització de la biòpsia del gangli sentinella, per valorar la possible afectació del territori limfàtic, cosa que indicaria pitjor pronòstic.

Si es tracta d'un melanoma en estat avançat o amb metàstasi, el doctor exposa que la immunoteràpia o la teràpia dirigida amb medicaments són els tractaments d'elecció, i estan oferint uns resultats esperançadors per a pacients que abans tenien un pronòstic molt dolent.

La importància de detectar-ho aviat

Si un melanoma es detecta precoçment, la probabilitat de curar-lo amb èxit s'apropa al 80%: és un tumor la mortalitat del qual depèn del moment en què es detecta, i si és en l'etapa inicial té molt bon pronòstic.

A més, afegeix Dalmau que el risc de patir melanoma disminueix evitant l'exposició solar i revisant la pell tant per un mateix com en mans d'un especialista.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat