El càncer de mama ha superat el de pulmó com la forma més freqüent de la malaltia, ha informat aquest dimarts l'Organització Mundial de la Salut.

"Per primera vegada, el càncer de mama constitueix ara el càncer més freqüent a escala mundial", va declarar dijous Andre Ilbawi, especialista en càncer de l'OMS, en una reunió informativa de l'ONU abans del Dia Mundial del Càncer, segons unes declaracions que recull l'agència Reuters.

Uns 2,3 milions de nous casos el 2020

Es calcula que l'any passat es van diagnosticar 2,3 milions de casos nous de càncer de mama, que representen l'11,7% del total d'aquesta malaltia, segons va informar l'OMS en un comunicat. "Entre les dones, el càncer de mama és el càncer més diagnosticat i la principal causa de mort per càncer a tot el món", ha dit recentment Ilbawi.

Segons, l'especialista de l'OMS,  l’obesitat en les dones era un factor de risc comú en el càncer de mama i que també condueix el nombre general de càncer.

Durant dues dècades, el càncer de pulmó va ser el tipus més comú, però ara ocupa el segon lloc, per davant del càncer colorectal, que és el tercer més estès.

càncer pulmó Hospital Sant PauUn metge opera una pacient de càncer de pulmó a l'Hospital Sant Pau

Uns 30 milions de casos de càncer al 2040

A mesura que la població mundial creix i l’esperança de vida augmenta, s’espera que el càncer sigui més freqüent. De fet, es calcula que en 2050 hi haurà uns 30 milions de casos nous en comparació dels 19,3 milions del 2020.

L’OMS, que va advertir contra els factors de risc, va dir que al voltant d’un terç de les morts per càncer es deuen al consum de tabac o de alcohol, a un índex elevat de massa corporal, a una ingesta baixa de fruites i verdures, així com per la manca d’activitat física.

Repercussions de la pandèmia

La pandèmia de coronavirus està interrompent el tractament contra el càncer a aproximadament la meitat dels països enquestats per l'OMS.

A més, Ilbawi també ha posat l'accent en els retards en el diagnòstic, els treballadors sanitaris estan sotmesos a estrès extrem alhora que la investigació es va veure afectada.