L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha autoritzat aquest divendres l'ús de la vacuna Pfizer entre adolescents de 12 i 15 anys. En aquest context, la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, veuria amb bons ulls vacunar només els adolescents entre 12 i 15 anys amb patologies prèvies. "Nens amb patologies de base, immunodeprimits, amb afeccions neurològiques o grans dependents", ha destacat en una entrevista al Via Lliure de Rac1. "En aquests casos, la vacunació és molt necessària", ha apuntat Campins, que també ha criticat el "desgavell" del Ministeri de Salut amb la segona dosi d'AstraZeneca.

"El fet d'haver de fer decidir a la població sobre la segona dosi és un desgavell informatiu i genera més dubtes que beneficis", ha carregat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia del Vall d'Hebron i ha recollit l'ACN. "La comunicació no s'ha de fer d'aquesta manera, és absolutament errònia i inadequada", ha insistit Campins, que tornant a la vacunació de la població de 12 a 15 anys ha parlat del 'dilema moral' de vaccinar tots els adolescents. "La meva opinió és que els països rics haurien de vacunar només els adolescents amb patologia de base i ajudar els països pobres perquè puguin vacunar les persones grans i els grups de col·lectius essencials", ha asseverat l'epidemiòloga de la Vall d'Hebron.

Salut està vacunant en l'actualitat la franja de població entre 50 i 60 anys i es preveu que –en aproximadament dues setmanes– ja es pugui començar a vaccinar els que tenen entre 40 i 50 anys. A partir d'aquí, no hi ha res decidit de com es farà la vacunació per sota de 40. "Veient com vagi la situació i quantes vacunes tenim, es decidirà si es fa per sota de 40 a escala general o bé es prioritza entre 30 i 40. La meva opinió és fer una altra franja molt clarament", ha reflexionat Campins. "Si van arribant les vacunes a un ritme alt potser sí que es podria obrir la vacunació per sota de 40 de cop. Però si anem per grups d'edat, per sota de 30 pràcticament no hi ha risc d'infecció greu, però entre 30 i 40 n'hi ha una mica més", ha puntualitzat l'epidemiòloga.

La mascareta a l'exterior, fins al juliol

Finalment, Campins ha recomanat que la mascareta es mantingui a l'exterior fins ben entrat l'estiu. "Crec que hauríem d'esperar una mica més a treure la mascareta a l'exterior. Ens hauríem d'esperar al mes de juliol, quan comencem la vacunació dels grups de 30 a 40 anys", ha conclòs la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron.

Rebre la vacuna als instituts?

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha obert la porta a què els alumnes d’Ensenyança Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat rebin la vacuna contra la Covid-19 als instituts durant el curs vinent. “És possible que vacunem els nostres joves als instituts”, ha assegurat el nou conseller en la seva primera entrevista oferta a mitjans, en concret al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, on s’ha mostrat també favorable a què si les condicions sanitàries ho permeten, el curs vinent escolar comenci sense mascareta a les aules.

Gonzàlez Cambray, que ha assegurat que l’escola post-pandèmia serà diferent de l'anterior, ha assenyalat que l’ús de la mascareta a les escoles “dependrà de la immunitat de la comunitat i de com avançarà la vacunació”. Per això ha afegit que “si la situació és segura, nosaltres preferim que a les aules no hi hagi mascaretes".

 

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna contra el coronavirus / ACN