Els rastrejadors de coronavirus passaran a ser gestionats directament pel Departament de Salut i Ferrovial deixarà de tenir-ne la gestió. Aquest canvi no és ben vist per una de les veus més destacades en l'àmbit sanitari català, la cap de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins. El motiu no es basa en discutir la vàlua dels treballadors o la seva efectivitat entre sistemes sinó el moment en què s'ha decidit fer aquest trasllat de competències. 

En una entrevista a Aquí Cuní, Campins afirma: "Estic preocupada, hem rescindit un contracte i no tenim per altra banda preparat l'altre. Si ara tanquem i no tenim la capacitat de fer rastreig i que tothom compleixi les quarantenes i assentar tots els contactes, tornarem una altra vegada al tancament quinze dies però després farem la mateixa vida que abans. Serà una pujada i baixada com totes les corbes epidèmiques fins que tinguem un alt percentatge de població vacunada".

Així doncs, immersos en una prèvia tercera onada anunciada per tothom, aquest és un moment on Campins no vol córrer riscos: "Les coses s'han de fer en moments que no tinguem la situació d'ara. En una situació com a l'estiu on epidemiològicament era millor perfecte. El canvi de sistema enmig d'una tercera onada em fa por. En canvi, si ho tinguéssim controlat no".

On posa més l'interrogant és en com es processaran les dades a partir d'ara: "El número de rastrejadors suficients hi és. El que no tinc clar és que el sistema de bolcatge de les dades sigui àgil, tinc por però no depèn dels professionals que hi treballem". Malgrat tot, considera que això ha d'anar en paral·lel a la vacuna que sí "no pot esperar" i recorda que "hi haurà grups que no es podran vacunar perquè tenen la malaltia o estan en contacte i per tant pendents que se'ls desenvolupi la malatia".

Ferrovial treballarà fins el 31 de gener

D'entrada, Ferrovial seguirà fent les tasques programades fins el 31 de gener. La consellera de Salut, Alba Vergés, considera que amb aquest canvi se seguiran "enfortint" els objectius de control de la pandèmia amb un sistema que ha estat nou i s'ha creat des de zero pel Departament de Salut. Les noves ampliacions preveuen incorporar de 450 a 750 persones noves en els call center, una xifra que canviarà depenent de les dades i els positius.

La inversió inicial prevista és de 19 milions d'euros i serà Salut qui contractarà directament el personal. Cal recordar que el contracte amb Ferrovial es va tancar per 17,6 milions d'euros, sense concurs públic per emparament de l'estat d'alarma. El contracte constava d’una part fixa, de 9 milions d’euros en total, i una altra variable, que es calcula en 8,6 milions