La doctora Magda Campins veu "lògic" aplicar el certificat covid a la restauració i també en grans aglomeracions a l'aire lliure. "Actualment les dades indiquen que hi ha un augment de casos i el que hem fer és avançar-nos als esdeveniments", ha detallat la presidenta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut en una entrevista a Rac1 i que ha recollit l'agència ACN.

"La decisió que prengui el Govern en relació amb el certificat covid serà important, i una mesura que ajudarà a combatre aquesta incipient sisena onada a Catalunya", ha continuat la també cap de Medicina Preventiva de Vall d'Hebron. En paral·lel, Campins demana no córrer a vacunar els nens de 5 a 11 anys: "Crec que el benefici no és superior al risc".

Implicacions del certificat covid

"En el document que hem fet analitzem a partir de quins nivells de situació epidemiològica s'haurien d'aplicar mesures respecte a l'ús del certificat covid", ha avançat la presidenta del Comitè Científic Assessor de Salut, que ha assenyalat que els llocs on s'haurà d'aplicar a partir d'ara serien "on es menja i es beu en espais interiors". "És el més lògic, ja que són els llocs de més risc, com està documentat a la literatura científica", ha insistit. "Però en espais a l'aire lliure també hi pot haver una gran disseminació del virus, com hem vist en els grans concerts de l'estiu on es van produir molts contagis", ha afegit la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron i destaca la mateixa agència.

"Per tant, en determinades circumstàncies, també s'haurien d’incloure en l'ús del certificat", ha puntualitzat Campins, que igualment ha volgut deixar clar que el certificat covid "no significa que s'obligui a vacunar-se". Finalment, i sobre la vacunació dels nens, la presidenta del Comitè Científic Assessor de Salut no vol presses. "Sabem que no són tan transmissors de la malaltia, que no fan formes greus i cal valorar el risc-benefici", ha insistit Campins. "Per tant, hauríem de ser prudents i esperar", ha conclòs la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron.

Trilla, sobre el certificat covid

El cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB), Antoni Trilla, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio, que al transport públic "és més difícil exigir passaport covid-19", però ha assegurat la seva utilitat, tot assegurant que "redueix de forma significativa els contagis". També ha remarcat que "el certificat covid es podria aplicar en situacions concretes, com ara en espais tancats i amb molta gent". Creu que l'aplicació del certificat digital covid en espais tancats no essencials pot ajudar a reduir el risc de contagi en situacions de risc "més alt" i que una la seva implantació pot ajudar a situació Catalunya davant d'un Nadal "més calmat".

Sobre la hipòtesi que els restaurants demanin el passaport covid, Trilla ha reconegut que demanar el certificat per a restaurants no garanteix no contagiar-se, però sí "redueix les possibilitats".

Situació epidemiològica

Però què fa pensar que podria entrar en vigor aviat el certificat covid? Els indicadors de la pandèmia mantenen la seva tendència a l'alça. De fet,  aquest dissabte salut ha notificat un augment respecte al nombre de contagis d'ahir. Les noves infeccions tornen a superar els 1.600. Aquesta pujada també es troba en les hospitalitzacions i les UCI, que ja superen els 100. Des de fa setmanes s'ha dit que el llindar de 100 pacients a les UCI era determinant per ampliar el passaport covid a altres àmbits. De moment, es demana per a l'oci nocturn i per als casaments que se celebrin en llocs tancats. 

La majoria d'indicadors mantenen una tendència creixent a Catalunya. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 424 (19 més que ahir). Cal recordar que els caps de setmana no es donen altes. El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen dels 97 als 101. Aquesta dada no es veia des del 10 d'octubre (103).

 

 

Imatge principal: cap de Medicina preventiva i epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins / ACN