El cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB), Antoni Trilla, ha avisat en una entrevista a Catalunya Ràdio que "el que està passant arreu d'Europa és un avís a navegants". A més, ha afegit que "aquest Nadal no ens podem relaxar".

Amb l'objectiu de revertir l'actual repunt de casos de covid-19 a Catalunya, Trilla ha indicat que "el millor que li podria passar a la societat catalana és que, tothom que pugui, es vacuni amb la tercera dosi per generar una resposta immune duradora en l'organisme de la persona". En aquesta línia, també ha posat èmfasi en la gran importància que té que les persones que encara no tenen la segona vacuna es decideixin a completar la pauta, ja que el reforç de la segona és "vital".

Respecte a la mesura de confinament obligatori que ha adoptat Àustria, l'epidemiòleg de capçalera ha expressat que "arribar a obligar és una situació en què no em sento còmode". En aquest sentit, no s'ha mostrat partidari d'explorar la via de l'obligatorietat per frenar la pandèmia perquè creu que "el més adient és convèncer i no obligar". També ha afirmat que la situació pandèmica de Catalunya en comparació amb la d'Àustria no és la mateixa, ja que el percentatge de vacunats a Catalunya és molt més elevat que al país austríac.

A més a més, sobre les restriccions sanitàries a Àustria enfocades a rebaixar l'alt nivell de contagis del país, Trilla també ha explicat que el que preocupa als austríacs és l'alt grau d'ocupació hospitalari". I, en relació amb Catalunya, ha explicat que, tenint en compte l'alt percentatge de persones vacunades, que passi el mateix que a Àustria és més difícil".

Quant a l'ús del passaport covid-19, el catedràtic de medicina de la UB ha afirmat que al transport públic "és més difícil exigir passaport covid-19", però ha assegurat la seva utilitat, tot assegurant que "redueix de forma significativa els contagis". També ha remarcat que "el certificat covid es podria aplicar en situacions concretes, com ara en espais tancats i amb molta gent". Creu que l'aplicació del certificat digital covid en espais tancats no essencials pot ajudar a reduir el risc de contagi en situacions de risc "més alt" i que una la seva implantació pot ajudar a situació Catalunya davant d'un Nadal "més calmat".

Sobre la hipòtesi que els restaurants demanin el passaport covid, Trilla ha reconegut que demanar el certificat per a restaurants no garanteix no contagiar-se, però sí "redueix les possibilitats".

Amb tot, Trilla ha afirmat que el fet que els contagis estiguin pujant a Catalunya "és preocupant", però, a parer seu, "la situació és més moderada" que en altres llocs d'Europa, com Àustria, pels nivells de vacunació.

Àustria es confina 

A Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, descarta tornar al confinament de mesos anteriors, però les mesures restrictives a altres països de la Unió Europea, cada vegada són més dures. Àustria, capdaventera en l'aplicació de mesures restrictives fortes, torna a confinar la població a partir de dilluns i durant vint dies com a màxim. Aquesta setmana la van començar restringint la població no vacunada i, ara, les mesures es replicaran també als qui tenen completa la pauta.

Dilluns vinent a mitjanit entra en vigor un confinament per a tothom, no vacunats i vacunats. S'establiran les excepcions ja conegudes de bloquejos anteriors. Inicialment, les mesures s'han d'aplicar durant deu dies i s'han d'avaluar. El bloqueig hauria de durar un màxim de 20 dies; segons la informació del diari austríac Krone, les mesures finalitzaran automàticament el 12 de desembre com a molt tard. L'ensenyament a l'aula a les escoles continuarà per a tothom que ho necessiti.

Certament, les dades són molt preocupants. Àustria supera el milió de contagis per coronavirus, uns 12.616 de casos nous registrats cada dia. I hi ha hagut 1.011.465 de contagis i 11.903 morts relacionades amb el coronavirus al país des que va començar la pandèmia.

 

 

Imatge principal: L'epidemiòleg Antoni Trilla / Sergi Alcàzar