Un estudi ha identificat que factors mèdics i socioeconòmics s'associen al risc de desenvolupar i recuperar-se de la Covid persistent. El mostratge inclou 548 persones amb covid i s'ha pogut identificar que només el 7,6% dels malalts es recupera en els primers dos anys. Així mateix, també s'ha pogut concloure que els homes amb estudis superiors tenen menys probabilitats de desenvolupar la malaltia i que, per contra, les dones, les persones amb antecedents de malalties autoimmunitàries, o bé les que presenten fatiga, taquicàrdia, ofec o alteracions neurocognitives durant la covid-19 aguda tenen més risc de desenvolupar-la.

Associat a diverses causes

Que només un 7,6% de malalts de covid persistent s'hagin recuperat durant els primers dos anys es pot associar a diverses raons. Hi ha una major probabilitat de recuperar-se per part el sexe masculí. També inclou les persones que havien requerit admissió a l'UCI a causa de la covid-19 o que tenien comorbiditats cardiovasculars, la falta de gana i les alteracions del gust i l’olfacte. El dolor muscular, la disminució de l’atenció, la dispnea o la taquicàrdia són símptomes que s’associen a una menor probabilitat de recuperació.

L'estudi, publicat a l’edició europea de la revista ‘The Lancet Regional Health’, l’ha realitzat la Unitat de covid persistent de l’Hospital Germans Trias, la Fundació Lluita contra les infeccions i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa. 

Identificar la covid persistent, clau

L'estudi assegura que entre un 5% i un 10% de les persones que passen la covid-19 continuen amb una àmplia varietat de símptomes mesos després de la infecció i és "essencial" definir i entendre aquesta síndrome i les seves implicacions. L'objectiu és "identificar les estratègies de prevenció, diagnòstic i tractament que ajudin a les persones afectades". A més, de les 548 persones amb covid, se'n van recuperar totalment 207, mentre que 341 van desenvolupar covid persistent. 

En aquesta línia, un estudi independent realitzat als Estats Units i publicat recentment a la revista ‘Nature Medicine’ ha observat, en una cohort de més de sis milions de persones, que la covid persistent pot arribar a provocar un major nivell de discapacitat que les malalties cardíaques o el càncer.

“Aquesta és una malaltia encara poc compresa, però és real i causa un gran impacte en el conjunt de pacients i la societat. Cal combinar una atenció clínica empàtica i de màxima qualitat humana, amb una recerca rigorosa que ens permeti trobar millors eines diagnòstiques i tractaments efectius. És imprescindible treballar en xarxa, escoltant i fent participar activament a les persones afectades”, assenyala Lourdes Mateu, coordinadora de la Unitat covid persistent de l’Hospital Germans Trias.