Les nostres sobretaules estan associades, d'una banda, a les tertúlies amb amics si hem sortit a menjar o sopar, o a una bona pel·lícula en el cas de fer-ho a casa. Però segur que pocs pensen a fer un passeig després de menjar, malgrat que en algunes cultures es tracta d'una activitat popular i està associada amb una millor salut i digestió.

Un estudi de la Universitat George Washington conclou que, efectivament, passejar després d'haver menjat és un costum que s'ha de tenir molt en compte a l'hora de perdre pes i portar una vida saludable.

La investigació va concloure que quan un grup d'adults en risc de patir diabetis tipus 2 caminaven en una cinta durant 15 minuts després d'un dinar, tenien pics menors de sucre a la sang en les hores posteriors. De fet, els investigadors van trobar que aquestes caminades curtes eren fins i tot més efectives per reduir el sucre a la sang després del sopar que una caminada de 45 minuts a mig matí o al final de la tarda.

Semblant caminantCaminar després d'haver menjat no només ajuda a perdre pes sinó que contribueix a portar una vida més saludable

El sistema digestiu humà converteix els aliments en glucosa per obtenir energia, per la qual cosa, després d'un àpat, inunda el corrent sanguini. A continuació, són les hormones com la insulina les que ajuden a portar aquesta glucosa a les cèl·lules, sigui per utilitzar-la immediatament o per emmagatzemar-la per a després. Però per a les persones amb diabetis i l'activitat de la insulina alterada, els nivells de glucosa a la sang poden continuar sent molt elevats, la qual cosa pot augmentar el risc de patir malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars, malalties renals i altres problemes de salut.

"La secreció d'insulina en resposta a un àpat tendeix a disminuir més tard, especialment en les persones grans", asseguren els experts de l'estudi. Són moltes les persones que l'àpat principal del dia és a la nit i que tendeixen a asseure's després. Com a resultat, els nivells de glucosa en sang pugen molt i es mantindran elevats durant hores.

En caminar, els músculs que utilitzem agafen la glucosa com a energia, apartant-la de la circulació i, per tant, es redueix la quantitat que es manté a la sang. En la investigació, les diferències més importants es van trobar en caminar després de l'hora del sopar, en comparació amb altres hores del dia. Entre altres raons, també perquè la capacitat del cos per controlar el sucre a la sang a aquella hora del dia és més feble.

Família caminantEls avantatges més importants a l'hora de caminar es produeixen després del sopar

A més de combatre els augments sobtats de sucre en sang, una mica d'activitat després dels àpats també pot ajudar la digestió. L'exercici estimula la peristalsi, que és el procés de moure els aliments digerits a través del tracte gastrointestinal. Altres estudis han conclòs que caminar ajuda a accelerar el temps que tarda el menjar a passar de l'estómac a l'intestí prim, cosa que generaria més sensació de sacietat i obligaria a menjar menys entre hores. També hi ha evidència que relaciona aquest tipus de digestió més ràpida amb índexs més baixos d'acidesa i altres símptomes de reflux.

Pel que fa al moment adequat, aconsellen començar a caminar una hora després de menjar. La glucosa tendeix a assolir el punt màxim 72 minuts després de la ingesta d'aliments, per la qual cosa és recomanable activar-se abans.