En paraules molt senzilles, es pateix hipertensió quan la sang viatja per les nostres artèries a una pressió major de la desitjable per a la salut. Quan això es produeix, es genera una tensió sobre la paret dels vasos sanguinis davant la qual responen augmentant el seu gruix i perjudicant la circulació. Els metges han fixat un valor a partir del qual podem parlar d'hipertensió: 140/90 mmHg. Aquesta xifra vol dir que el cor exerceix una pressió màxima de 140 mmHg durant la sístole o fase de bombatge i que el cor en repòs o fase diastòlica té una pressió de 80 mmHg.

Tensiómetro

El prototip d'hipertens té unes característiques definides: sol ser una persona amb sobrepès, amb mals hàbits de vida com una incorrecta estructuració del menjar, poc exercici i amb antecedents familiars. Encara que existeixen també algunes malalties que poden provocar-la, com la diabetis i el colesterol. El problema és que si no es controla seguirà la seva evolució, moltes vegades sense símptomes, fins que amb el pas dels anys apareguin problemes greus al ronyó, cor, cervell i vasos sanguinis (hemorràgia cerebral, angina de pit, infart de miocardi...).

Cal tenir en compte que la pressió arterial no és constant i canvia durant el dia per adaptar-se a les necessitats puntuals del nostre organisme. La simple presa de la tensió produeix un efecte que es coneix com el de la "bata blanca" i que tendeix a elevar-la. Altres factors que poden augmentar transitòriament aquestes xifres són l'esforç físic, un canvi de temps, les emocions o les tensions psíquiques.

Consells

Quan es pateix hipertensió, no sempre s'indica un tractament farmacològic. Si no és gaire greu, n'hi ha prou amb seguir una dieta adequada, reduir el consum de sal i alcohol i fer exercici. Però si la pressió sanguínia no disminueix, el més recomanable és seguir un tractament amb pastilles.

A més, s'ha de seguir una dieta molt cuidada en el que el consum de greixos no ha de superar el 30 % del total de les calories ingerides al dia. Cal limitar el consum d'aliments rics en greixos saturats, que es troben als embotits, la llet sencera, els formatges, la mantega i en el greix de les carns vermelles. En canvi es poden consumir greixos poliinsaturats que es troben en els peixos blaus o les monosaturades, presents en l'oli d'oliva.

Tensión

A més s'han de consumir aliments rics en potassi, present en fruites i verdures fresques com el carbassó, espinacs, cols, bròcoli, carxofes, mandarines, maduixes, síndria, cítrics, cireres i plàtan. Es recomana no baixar dels 1.000 mg. diaris de calci. Aquesta quantitat la pots trobar en un litre de llet o a dos iogurts.

Quant a l'alcohol, un hipertens no ha d'abandonar completament el consum del mateix, però aquesta substància consumida en excés pot augmentar la tensió arterial i reduir els efectes dels fàrmacs.