La cafeïna és present en les llavors i les fulles del cafè, del te i altres plantes. És un alcaloide que estimula el sistema nerviós i en ser una part essencial d'una de les begudes més consumides al món, el cafè, existeixen molts estudis sobre les conseqüències de la seva ingesta per a la salut. Una nova investigació amb el títol Intraocular Pressure, Glaucoma, and Dietary Caffeine Consumption (Pressió intraocular, glaucoma i consum de cafeïna en la dieta) conclou que el seu consum en grans quantitats pot augmentar el risc de glaucoma més de tres vegades per a aquelles persones amb una predisposició genètica a una pressió ocular més alta.

L'estudi dirigit per l'Escola de Medicina Icahn a Mount Sinai és la primera a demostrar una interacció genètica-dietètica en el glaucoma. Els resultats s'han publicat a la revista Ophthalmology i suggereix a les persones amb un historial familiar de glaucoma haurien de reduir el consum de cafeïna. El glaucoma és una de les principals causes de ceguesa. Produeix un augment de la pressió del líquid dins del mateix i és relativament comú, especialment en les persones grans.

La investigació analitza l'impacte de la ingesta de cafeïna en el glaucoma i la pressió intraocular. "Anteriorment publiquem un estudi que suggeria que la ingesta alta de cafeïna augmentava el risc de glaucoma d'alta tensió entre les persones amb antecedents familiars de malaltia. En aquest estudi, mostrem que una relació adversa entre la ingesta alta de cafeïna i el glaucoma era evident només entre aquells amb més risc genètic més alt per a la pressió ocular elevada", assegura l'autor principal autor de l'estudi Louis R. Pasquale, vicepresident d'Investigació d'Oftalmologia del Sistema de Salut Mount Sinai.

Dona caféL'estudi ha revelat que molt cafè afecta els que tenen antecedents de glaucoma

Els experts van utilitzar una base de dades a gran escala basada, amb més de 120.000 participants entre 2006 i 2010 d'entre 39 i 73 anys i van proporcionar els seus registres de salut juntament amb mostres d'ADn. Van respondre a repetits qüestionaris dietètics que se centraven en la quantitat de begudes amb cafeïna que beuen diàriament, la quantitat d'aliments que contenen cafeïna que consumeixen, els tipus específics i la mida de les porcions. També van respondre preguntes sobre la seva visió, inclosos detalls sobre si tenen glaucoma o antecedents familiars de glaucoma. Tres anys després d'iniciat l'estudi, se'ls va revisar la PIO i es van mesurar els ulls.

Els investigadors primer van observar la relació entre la ingesta de cafeïna, pressió ocular alta i el glaucoma mitjançant l'execució d'anàlisis multivariables. Després van avaluar si la comptabilitat de les dades genètiques modificava aquestes relacions. Van assignar a cada subjecte una puntuació de risc genètic de pressió de l'ull i van elaborar un anàlisi d'interacció.

Els científics van trobar que la ingesta alta de cafeïna no es va associar amb un risc més gran de major del glaucoma en general; tanmateix, entre els participants amb la predisposició genètica més forta a la pressió ocular elevada, un consum de cafeïna més gran es va associar amb una pressió més alta i una prevalença de glaucoma més gran. Més específicament, aquells que van consumir la quantitat de cafeïna diària més important, més de 480 mil·ligrams, que són aproximadament quatre tasses de cafè.