Salut reactivarà aviat les baixes automàtiques per Covid a Catalunya, i les esmentades baixes laborales es podran demanar fàcilment i ràpidament a través de l'aplicació La Meva Salut o de la pàgina web Cita Salut. Ho ha avançat la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, aquest dimarts 5 de juliol. En paral·lel, el Consell Científic Assesor de la Covid està insistint en l'obligatorietat de portar mascareta en els llocs adients, com dins el transport públic.

Per demanar aquesta baixa laboral online, no serà necessari ni visitar el teu CAP ni presentar un test positiu per coronavirus. L'únic que has de fer és descriure els teus símptomes perquè la persona encarregada d'analitzar el teu cas (un membre de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques) pugui verificar que tinguis covid. Una vegada se't concedeixi la baixa automàtica, al cap de 5 dies se't donarà l'alta també automàtica que t'arribarà per email, tret que vulguis allargar la baixa a causa que els símptomes persisteixen, o s'han agreujat.

L'objectiu d'aquest nou sistema per demanar la baixa automàtica per Covid és descongestionar els CAP i "simplificar un procediment administratiu on ja tenim el coneixement clínic (que el dona el pacient) i no obligar a la presencialitat, que no és ni bona per a l'usuari ni per als facultatius que l'atenguin", segons ha explicat Craywinckel.

Com demanar la baixa automàtica per Covid: pas a pas

Les noves baixes per covid es podran demanar mitjançant l'aplicació La Meva Salut o el web Cita Salut. En l'apartat de "Cites, consultes i gestions," dins de la secció "Destacats", tries "Baixa laboral: símptomes COVID-19". Després, a la secció de "Motius", tries "Baixa laboral". Si ho has fet bé, es desplegarà un nou formulari.

Aquest formulari també és senzill d'omplir. No tardaràs gaire a acabar-lo. Primer, en el motiu de la baixa, tries "Símptomes de la COVID-19". Després, hauràs d'escriure els símptomes en qüestió dins del requadre per descriure el motiu de la baixa (per exemple: febre, tos, cansament, mal de coll, ulls vermells o irritats, dificultat per respirar...).

La plataforma La Meva Salut en un mòbil Govern
La plataforma La Meva Salut en un movil / Foto: Govern

Tercer pas: hauràs d'indicar la data d'inici de la baixa: has de seleccionar el primer dia en el qual ja no vas poder treballar a causa dels símptomes descrits més amunt. Penúltim pas: posar el teu email. Una vegada ho tinguis absolutament tot, comprova que tots els apartats han estat ben omplerts i dona'l a "Sol·licitar".

Al cap de 5 dies després de l'inici de la baixa, rebràs l'alta automàtica a través de la Meva Salut i a més per correu electrònic. Si vols allargar la baixa, o notes que et trobes pitjor, sí que et tocarà contactar amb el teu CAP o centre d'atenció primària. Així mateix, trobaràs el document de la baixa i de l'alta laboral en l'apartat "Informes i resultats" de La Meva Salut.

Com demanar la baixa automàtica per covid a Catalunya? Així funciona el nou sistema de La Meva Salut