Mentre que la mirada del públic en general està centrada en els augments de casos per covid, els dermatòlegs tenen la seva pròpia preocupació particular: s'està produint un augment important de casos de sarna o escabiosi tant a Catalunya com a Espanya. A què es deu aquest increment? Ha estat una conseqüència d'un canvi d'hàbits després del confinament? Com pots detectar la sarna a temps? I prevenir-la? Com s'encomana? Per resoldre tots aquests dubtes, ElNacional ha parlat amb Eulàlia Baselga Torres, dermatòloga pediàtrica i cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La pandèmia i la sarna: causa i efecte?

Potser t'han arribat informacions no contrastades que aquest nou brot de casos de sarna ve produïda per la pandèmia. És això cert? Segons Baselga, els casos d'escabiosi han augmentat a causa d'una situació inevitable del confinament: "Durant aquestes etapes, les famílies i els nuclis de persones van tenir una convivència molt estreta durant un llarg període de temps. Això ha permès que la sarna s'encomanés a més velocitat i que, per desgràcia, sigui més difícil de frenar". Baselga desmenteix alhora les especulacions que apuntaven que els casos d'escabiosi a Catalunya es deuen a una caiguda del sistema immune a causa de la covid, les vacunes, la mascareta...

Què és la sarna i com s'encomana?

sarna viquipèdia
Sarna / Viquipèdia

Per entendre aquest problema actual amb l'escabiosi, primer cal entendre bé què és. La sarna és un tipus de paràsit, un àcar, les femelles del qual utilitzen la nostra pell per fer els seus nius (t'acaba d'entrar esgarrifança, veritat?). En concret, excaven petits túnels i deixen marques lineals que es detecten perfectament a la pell. I com arriben a tu? Hi ha 2 tipus de contagi: el directe, a través del contacte pell amb pell, i l'indirecte, a través per exemple de compartir el mateix llit. I per això el confinament ha ajudat aquest paràsit a estendre's amb millor efectivitat que en altres períodes de temps.

Funciona el tractament actual contra la sarna?

I per què Baselga comenta que és tan difícil de tractar el brot actual de la sarna? "Un dels grans problemes d'aquests casos nous és la resistència dels paràsits a la ivermectina, el tractament actual contra la sarna que se sol aplicar en forma de crema." Pel que sembla, l'escabiosi ja s'ha acostumat a la ivermectina, i per això està costant erradicar aquesta nova onada. Hi ha problemes per eliminar-la fins i tot recorrent a l'alternativa a la crema, que és el tractament oral.

No és l'única sotragada actual per pal·liar la sarna. La cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona explica per a ElNacional que la gent no sol autoaplicar-se bé el tractament, i això pot impedir l'eliminació total del paràsit. A més, la resta de persones del mateix entorn també s'haurien de tractar: "tota la família hauria de posar-se la crema a consciència i alhora, el mateix dia, per evitar reinfeccions i combatre el paràsit de forma definitiva".

Deixar-se un sol lloc del cos sense crema o realitzar un tractament descoordinat amb la resta de la família són les principals causes actuals de reinfecció. Així que si creus tenir sarna i vols eliminar-la com més aviat millor, és important que siguis conscienciós i que involucris al teu nucli de persones més properes.

Consells finals per eliminar la sarna

El gran consell que dona la dermatòloga per vèncer a la sarna és fer tot el possible per prevenir-la: Baselga explica que tant el prejudici que l'escabiosi és una infecció de pobres o de gent bruta com el desconeixement d'aquest paràsit provoca que moltes persones no vagin al metge com més aviat millor. I és que aquí la clau és detectar els ous que han estat deixats a la teva pell abans que facin eclosió. Si s'eliminen, es talla d'arrel l'inici d'un cicle que passa per diversos estadis (nimfa, adult i de nou ous). Una vegada la sarna entra en l'esmentat cicle, el problema es pot allargar més del que et convé.

"Cal prendre's seriosament el tractament, que tota la família ho faci alhora, avisar a tots els contactes propers i acudir rabent als professionals". Una vegada es confirmi que estàs infectat, has de ser previngut i evitar que d'altres també pateixin la sarna. "Per exemple, posa un llençol a sobre del sofà, no t'asseguis en cases alienes o en llocs públics...".