La venda de braçalets d'activitat física no deixa de créixer a tot el món. En l'últim trimestre de 2018, es van vendre aproximadament un 20% més respecte al mateix període de l'any anterior a tot Europa. Marques com Fitbit, Apple Watch, Nike Fuel Band, Jawbone, Huawei o Xiaomi Mi Band convencen els consumidors gràcies a les prestacions que ofereixen, entre les quals es troben les de controlar el ritme cardíac, comptar els passos, mesurar el grau d'activitat física o monitorar el son.

Més d'una veu s'ha alçat per injuriar aquests dispositius

Però també és cert que més d'una veu s'ha alçat per injuriar aquests dispositius. Alguns critiquen les prestacions que ofereixen i d'altres alerten fins i tot de les possibles conseqüències negatives. Aquest és el cas d'un estudi publicat per la revista Journal of Clinical Sleep Medicine en el qual se subratlla que els especialistes en patologies derivades del son són molt cautelosos a l'hora de recomanar aquests braçalets, perquè incrementen notablement les preocupacions dels pacients sobre la qualitat i la durada del son.

Incrementen notablement les preocupacions dels pacients sobre la qualitat i la durada del son

La investigació explica que cada vegada més persones aconsegueixen aquests dispositius i ho consulten amb el seu metge amb l'objectiu de curar l'insomni o millorar la qualitat del son. Però el que podria semblar una ajuda acaba convertint-se en una obsessió que els experts de l'estudi qualifiquen com a ortosomnia, que es tradueix com una ànsia de perfeccionisme per monitorar el son i millorar el descans. Una mica similar a l'excessiva preocupació per l'alimentació saludable, que es denomina ortorèxia.

Els casos analitzats en l'estudi demostren que l'ansietat dels pacients es va incrementar notablement amb l'ús d'aquests dispositius, amb la qual cosa el seu insomni es va exacerbar i es van reforçar els mals hàbits de son. L'estudi també posa en dubte que alguns d'aquests dispositius puguin mostrar resultats completament fiables sobre l'anàlisi que fan del son dels seus usuaris. Conclouen que es necessita més investigació per saber si la tecnologia de seguiment del son té validesa científica plena.

El cert és que existeixen més estudis que posen en dubte els beneficis d'aquests braçalets. Per exemple, un estudi publicat a The Journal of The American Medical Association va concloure que el seu ús era ineficaç per perdre pes, un altre dels objectius pels quals els usuaris solen adquirir-les. De la investigació, a la qual van participar 470 persones d'entre 18 i 35 anys amb problemes d'obesitat durant més de dos anys, es va concloure que el fet d'utilitzar dispositius que controlen l'activitat física no suposa un estímul per aprimar-se.